Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentovaná funkční potravina se sníženým obsahem fenylalaninu a laktózy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3AFALALA10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:FALALA10 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/16193296:_____/10:FMALAN10 RIV/00027022:_____/10:00000154

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fermentovaná funkční potravina se sníženým obsahem fenylalaninu a laktózy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technické řešení se týká návrhu složení funkční potraviny určené pro nemocné fenylketonurií. Ke snížení obsahu fenylalaninu jsou použity vybrané kmeny bakterií mléčného kysání rodu Lactobacillus a suroviny nahrazující mléko, jejichž směs má nízký obsah bílkovin a neobsahují laktózu. Funkční potravina, podle toho užitného vzoru, obsahuje rýžovou mouku, maltodextrin, vybrané sacharidy, olej a vodu, nebo se vyrábí v sušené formě. Koncentrace bakterií kmene Lactobacillus je minimálně 106 v 1 ml, nebo v 1 gvýrobku. Výrobek přispívá k rozšíření omezeného sortimentu potravin pro tuto skupinu obyvatel.

  • Název v anglickém jazyce

    Fermented functional food with reduced content of phenylalanine and lactose

  • Popis výsledku anglicky

    Technical solution is related to design of functional food formula for patients with phenylketonuria. To lower the content of phenylalanine, selected strains of lactic acid bacteria of genus Lactobacillus and raw materials supplying milk were used. Finalformula has low content of protein and does not contain lactose. Functional food, according to this utility model, contains rice flour, maltodextrine, selected sugars, oil and water, or is produced in dehydrated form. Concentration of lactobacilli is minimally 106 in 1 ml, or in 1 g of product. The product contributes to enlargement of narrow range of foodstuffs for this group of consumers.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06047" target="_blank" >2B06047: Využití rostlinných surovin jako alternativy kravského mléka při výrobě funkčních potravin.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    20493

  • Vydavatel

  • Název vydavatele

  • Místo vydání

  • Stát vydání

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    MILCOM a.s., Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Výzkumný ústav potravinářský v.v.i.

  • Způsob využití

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence