Fermentovaná funkční potravina se sníženým obsahem fenylalaninu a laktózy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3AFALALA10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:FALALA10 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/10:FMALAN10 RIV/00027022:_____/10:00000154
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fermentovaná funkční potravina se sníženým obsahem fenylalaninu a laktózy
Popis výsledku v původním jazyce
Technické řešení se týká návrhu složení funkční potraviny určené pro nemocné fenylketonurií. Ke snížení obsahu fenylalaninu jsou použity vybrané kmeny bakterií mléčného kysání rodu Lactobacillus a suroviny nahrazující mléko, jejichž směs má nízký obsah bílkovin a neobsahují laktózu. Funkční potravina, podle toho užitného vzoru, obsahuje rýžovou mouku, maltodextrin, vybrané sacharidy, olej a vodu, nebo se vyrábí v sušené formě. Koncentrace bakterií kmene Lactobacillus je minimálně 106 v 1 ml, nebo v 1 gvýrobku. Výrobek přispívá k rozšíření omezeného sortimentu potravin pro tuto skupinu obyvatel.
Název v anglickém jazyce
Fermented functional food with reduced content of phenylalanine and lactose
Popis výsledku anglicky
Technical solution is related to design of functional food formula for patients with phenylketonuria. To lower the content of phenylalanine, selected strains of lactic acid bacteria of genus Lactobacillus and raw materials supplying milk were used. Finalformula has low content of protein and does not contain lactose. Functional food, according to this utility model, contains rice flour, maltodextrine, selected sugars, oil and water, or is produced in dehydrated form. Concentration of lactobacilli is minimally 106 in 1 ml, or in 1 g of product. The product contributes to enlargement of narrow range of foodstuffs for this group of consumers.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06047" target="_blank" >2B06047: Využití rostlinných surovin jako alternativy kravského mléka při výrobě funkčních potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
20493
Vydavatel
—
Název vydavatele
—
Místo vydání
—
Stát vydání
—
Datum přijetí
—
Název vlastníka
MILCOM a.s., Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Výzkumný ústav potravinářský v.v.i.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence