Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení karotenů a xanthofylů v rajčatových kečupech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002914" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002914 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení karotenů a xanthofylů v rajčatových kečupech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rajčatový kečup je v současné době oblíbenou potravinou, která může být za určitých okolností zdraví prospěšná a někdy je také díky svému nutričnímu profilu označována za funkční potravinu. Hlavním nutričním přínosem rajčatových produktů obecně je obsahkarotenoidů přirozeně se vyskytujících v rajčatech. Cílem naší experimentální práce bylo stanovení obsahu vybraných karotenoidů, konkrétně lykopenu, ?-karotenu, ?-karotenonu ?-karotenu, fytofluenu, fytoenu, luteinu a luteinu-5,6-epoxidu v různých druzíchkečupů dostupných na tuzemském trhu. Za metodu analýzy byla zvolena UV-VIS spektroskopie.

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of Carotenes and Xanthophylls in Tomato Ketchups

  • Popis výsledku anglicky

    Tomato ketchup is nowadays a popular food product that could be in some circumstances health-beneficial and sometimes thanks to its nutritional profile it is labeled as a functional food. The essential nutritional benefit of tomato products generally isthat they contain carotenoids naturally occurring in tomatoes. The goal of our experimental study was to determine the content of selected carotenoids, particularly lycopene, ?-carotene, ?-carotenone ?-carotene, phytofluene, phytoene, lutein and lutein-5,6-epoxide in various kinds of tomato ketchups available on local market. As the method of determination UV-VIS spectroscopy was selected.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XII. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí

  • ISBN

    978-80-7305-104-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku