Determination of the influence of variety and level of maturity on the content and development of carotenoids in tomatoes
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A27956" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:27956 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Determination of the influence of variety and level of maturity on the content and development of carotenoids in tomatoes
Popis výsledku v původním jazyce
The influence of variety and the level of maturity on the content and composition of carotenoids in tomatoes were monitored in a field experiment in the year 2007. A total of 11 varieties were submitted to this experiment ? Albertovské žluté, Bejbino F1,Cristina F1, Bonset F1, Dominato F1, Monika F1, Orkado F1, Start S F1, Stupické polní rané, Tornádo F1 and Rougella F1. A significant difference in the ability of tomatoes to synthesise carotenoids in relation to variety was found. At the mature phase of fruits an average content of carotenoids was determined as 665 ug/g dry mass. The varieties with high content of carotenoids were Bonset F1, Start S F1 and Cristina F1. On the contrary, the varieties with low ability in carotenoids production are Albertovské žluté, Bejbino F1 and Tornádo F1. The main carotenoids determined at the red-fruit tomatoes were lycopene, beta-carotene and lutein. In the yellow-fruited variety ? Albertovské žluté, only beta-carotene and lutein was found.
Název v anglickém jazyce
Determination of the influence of variety and level of maturity on the content and development of carotenoids in tomatoes
Popis výsledku anglicky
The influence of variety and the level of maturity on the content and composition of carotenoids in tomatoes were monitored in a field experiment in the year 2007. A total of 11 varieties were submitted to this experiment ? Albertovské žluté, Bejbino F1,Cristina F1, Bonset F1, Dominato F1, Monika F1, Orkado F1, Start S F1, Stupické polní rané, Tornádo F1 and Rougella F1. A significant difference in the ability of tomatoes to synthesise carotenoids in relation to variety was found. At the mature phase of fruits an average content of carotenoids was determined as 665 ug/g dry mass. The varieties with high content of carotenoids were Bonset F1, Start S F1 and Cristina F1. On the contrary, the varieties with low ability in carotenoids production are Albertovské žluté, Bejbino F1 and Tornádo F1. The main carotenoids determined at the red-fruit tomatoes were lycopene, beta-carotene and lutein. In the yellow-fruited variety ? Albertovské žluté, only beta-carotene and lutein was found.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences - Special Issue
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
27
Číslo periodika v rámci svazku
—
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—