Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of antioxidant activity and antioxidant content in tomato varieties and evaluation of mutual interactions between antioxidants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F11%3A50569" target="_blank" >RIV/60460709:41210/11:50569 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2011.03.015" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2011.03.015</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2011.03.015" target="_blank" >10.1016/j.lwt.2011.03.015</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of antioxidant activity and antioxidant content in tomato varieties and evaluation of mutual interactions between antioxidants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Major antioxidants and antioxidant activity in eight varieties of tomatoes were determined. Hydrophilic and lipophilic antioxidant activity (HAA and LAA) was determined by the ABTS assay and ascorbic acid and carotenoid contents were determined by HPLC-DAD. The HAA has far more significant impact on total antioxidant activity (83%) as compared with LAA. HAA was increasing during all ripening stages and was strongly correlated with ascorbic acid content (r=0.83). During the ripening the LAA was increasing till the III. stage of maturity and then decreased. The main carotenoids determined in the red-fruit tomatoes were lycopene, ß-carotene and lutein. The content of lycopene has been increasing evenly during the ripening. ß-Carotene and lutein were intensively synthesized between the I. and II. stage of maturity. Among ascorbic acid, alpha-tocopherol, lycopene, ß-carotene and lutein standards ascorbic acid was determined as the most efficient antioxidant followed by alpha-tocopherol and

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of antioxidant activity and antioxidant content in tomato varieties and evaluation of mutual interactions between antioxidants

  • Popis výsledku anglicky

    Major antioxidants and antioxidant activity in eight varieties of tomatoes were determined. Hydrophilic and lipophilic antioxidant activity (HAA and LAA) was determined by the ABTS assay and ascorbic acid and carotenoid contents were determined by HPLC-DAD. The HAA has far more significant impact on total antioxidant activity (83%) as compared with LAA. HAA was increasing during all ripening stages and was strongly correlated with ascorbic acid content (r=0.83). During the ripening the LAA was increasing till the III. stage of maturity and then decreased. The main carotenoids determined in the red-fruit tomatoes were lycopene, ß-carotene and lutein. The content of lycopene has been increasing evenly during the ripening. ß-Carotene and lutein were intensively synthesized between the I. and II. stage of maturity. Among ascorbic acid, alpha-tocopherol, lycopene, ß-carotene and lutein standards ascorbic acid was determined as the most efficient antioxidant followed by alpha-tocopherol and

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH92110" target="_blank" >QH92110: Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    LWT-Food Science and Technology

  • ISSN

    0023-6438

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    44

  • Číslo periodika v rámci svazku

    8

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    1703-1710

  • Kód UT WoS článku

    000291918000003

  • EID výsledku v databázi Scopus