Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Výskyt biologicky aktivních karotenoidů v rajčatových kečupech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00003174" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00003174 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Výskyt biologicky aktivních karotenoidů v rajčatových kečupech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hlavním cílem práce bylo stanovit tři biologicky aktivní karotenoidy - ?-karoten, ?-karotenon a lutein. Ke stanovení byla použita extrakce organickými rozpouštědly a následně metoda UV-VIS spektroskopie. Dále byl stanoven také poměr ?-karotenu k jeho oxidačnímu produktu luteinu v kečupech dostupných na lokálním trhu. Na základě poměru těchto dvou látek je možné určit hodnotu biologické aktivity kečupu ve vztahu k jeho nutriční hodnotě.

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of biologically active carotenoids in tomato ketchups

  • Popis výsledku anglicky

    The main goal of this experimental work was to determine three biologically active carotenoids, namely ?-carotene, ?-carotenone and lutein. Extraction with organic solvents and subsequent determination by UV-VIS spectroscopy has been used. Further, we have determined ratio of ?-carotene to his oxidative product lutein in ketchups available in local market network. According to the ratio of these two substances it is possible to assess the value of biological activity of ketchup in relationship to its nutritional value.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Zborník prednášok a posterov Hygiena alimentorum XXXI.

  • ISBN

    978-80-8077-186-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárného lekárstva Košice

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso, Vysoké Tatry, Slovenská republika

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku