Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Occurrence of Carotenoid Pigments in Tomato Ketchups

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F10%3A00002913" target="_blank" >RIV/62157124:16270/10:00002913 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Occurrence of Carotenoid Pigments in Tomato Ketchups

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tomato ketchup is usually a pasteurized tomato paste mixed with other ingredients, boiled, pasteurized or stabilized by the addition of preservatives. The main nutritive effects of tomato products are related to carotenoids that are present in tomatoes.Dietary intake of tomato products has been correlated with lower risk of ischaemic heart disease, reduced risk of developing digestive tract and prostate cancers according to epidemiological studies. In our department we commence with the chemical analysis of carotenoids (carotenes and xanthophylls) in tomato ketchups. For the purposes of analysis, 7 ketchups of random selection from local market have been used. As the method of determination, extraction with organic solvents and subsequent determination by UV-VIS spectroscopy was used. With the help of statistical analysis it has been proven that between individual samples there are statistically significant differences both in quantities of single analytes and overall amount of select

  • Název v anglickém jazyce

    Occurrence of Carotenoid Pigments in Tomato Ketchups

  • Popis výsledku anglicky

    Tomato ketchup is usually a pasteurized tomato paste mixed with other ingredients, boiled, pasteurized or stabilized by the addition of preservatives. The main nutritive effects of tomato products are related to carotenoids that are present in tomatoes.Dietary intake of tomato products has been correlated with lower risk of ischaemic heart disease, reduced risk of developing digestive tract and prostate cancers according to epidemiological studies. In our department we commence with the chemical analysis of carotenoids (carotenes and xanthophylls) in tomato ketchups. For the purposes of analysis, 7 ketchups of random selection from local market have been used. As the method of determination, extraction with organic solvents and subsequent determination by UV-VIS spectroscopy was used. With the help of statistical analysis it has been proven that between individual samples there are statistically significant differences both in quantities of single analytes and overall amount of select

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Proceedings of the 6th International Congress Pigments in Food

  • ISBN

    978-963-9970-04-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    Hungarian Association for Buiatrics

  • Místo vydání

    Budapešť

  • Místo konání akce

    Budapest, Hungary

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku