Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nemléčná slaná pomazánka

Popis výsledku

Technické řešení se týká nemléčných slaných pomazánek, které jsou vhodné pro osoby s laktózou intolerancí, alergií na mléčné bílkoviny nebo na sóju, celiakií, s nízkocholesterolovou dietou, a pro vegetariány a vegany. Rozšíření nabídky zdravých nealergenních pomazánek je žádoucí, protože vzrůstá počet osob s potravinovými alergiemi, příp. nesnášenlivostí některých složek potravy. Základ nemléčné slané pomazánky, podle tohoto užitného vzoru, obsahuje 150 až 600 g vařených jáhel nebo cizrny, 5 až 20 g rozpustné vlákniny psyllium a 3 až 20 g jodidované soli. Produkt se připraví tak, že se všechny složky homogenizují v mixovacím zařízení a ihned asepticky plní do obalů. Produkt je určen pro přímou konzumaci.

Klíčová slova

food allergiesfunctional food

Identifikátory výsledku

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Nemléčná slaná pomazánka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technické řešení se týká nemléčných slaných pomazánek, které jsou vhodné pro osoby s laktózou intolerancí, alergií na mléčné bílkoviny nebo na sóju, celiakií, s nízkocholesterolovou dietou, a pro vegetariány a vegany. Rozšíření nabídky zdravých nealergenních pomazánek je žádoucí, protože vzrůstá počet osob s potravinovými alergiemi, příp. nesnášenlivostí některých složek potravy. Základ nemléčné slané pomazánky, podle tohoto užitného vzoru, obsahuje 150 až 600 g vařených jáhel nebo cizrny, 5 až 20 g rozpustné vlákniny psyllium a 3 až 20 g jodidované soli. Produkt se připraví tak, že se všechny složky homogenizují v mixovacím zařízení a ihned asepticky plní do obalů. Produkt je určen pro přímou konzumaci.

  • Název v anglickém jazyce

    Non-dairy salt spread

  • Popis výsledku anglicky

    Technical solution is related to non-dairy salt spreads that are suitable for patients with lactose intolerance, allergy to milk proteins or to soya, coeliac disease, people on low-cholesterol diet and for vegetarians and vegans. Extension of supply withhealth non-allergenic spreads is desirable because of number of people suffering from food allergies or intolerances still increases. Basic non-dairy salt spread, according to this utility model, contains 150 ? 600 g of cooked millet or chickpea, 5 ? 20g of soluble dietary fiber psyllium and 3 ? 20 g of iodized salt. Product is made by homogenization of all basic materials in mixing device and immediately aseptically filled into containers. Product is designed for direct consumption.

Klasifikace

  • Druh

    Fuzit - Užitný vzor

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    20903

  • Vydavatel

  • Název vydavatele

  • Místo vydání

  • Stát vydání

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav potravinářský v.v.i., Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Milcom a.s.

  • Způsob využití

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence