Nemléčná slaná pomazánka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3AFNEMLS10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:FNEMLS10 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/10:FMNEML10 RIV/00027022:_____/10:00000186
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nemléčná slaná pomazánka
Popis výsledku v původním jazyce
Technické řešení se týká nemléčných slaných pomazánek, které jsou vhodné pro osoby s laktózou intolerancí, alergií na mléčné bílkoviny nebo na sóju, celiakií, s nízkocholesterolovou dietou, a pro vegetariány a vegany. Rozšíření nabídky zdravých nealergenních pomazánek je žádoucí, protože vzrůstá počet osob s potravinovými alergiemi, příp. nesnášenlivostí některých složek potravy. Základ nemléčné slané pomazánky, podle tohoto užitného vzoru, obsahuje 150 až 600 g vařených jáhel nebo cizrny, 5 až 20 g rozpustné vlákniny psyllium a 3 až 20 g jodidované soli. Produkt se připraví tak, že se všechny složky homogenizují v mixovacím zařízení a ihned asepticky plní do obalů. Produkt je určen pro přímou konzumaci.
Název v anglickém jazyce
Non-dairy salt spread
Popis výsledku anglicky
Technical solution is related to non-dairy salt spreads that are suitable for patients with lactose intolerance, allergy to milk proteins or to soya, coeliac disease, people on low-cholesterol diet and for vegetarians and vegans. Extension of supply withhealth non-allergenic spreads is desirable because of number of people suffering from food allergies or intolerances still increases. Basic non-dairy salt spread, according to this utility model, contains 150 ? 600 g of cooked millet or chickpea, 5 ? 20g of soluble dietary fiber psyllium and 3 ? 20 g of iodized salt. Product is made by homogenization of all basic materials in mixing device and immediately aseptically filled into containers. Product is designed for direct consumption.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06047" target="_blank" >2B06047: Využití rostlinných surovin jako alternativy kravského mléka při výrobě funkčních potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
20903
Vydavatel
—
Název vydavatele
—
Místo vydání
—
Stát vydání
—
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav potravinářský v.v.i., Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Milcom a.s.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence