Rostlinný dezert s rakytníkem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3AFRAKYT10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:FRAKYT10 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/10:FMRAKT10 RIV/00027022:_____/10:00000151
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Rostlinný dezert s rakytníkem
Popis výsledku v původním jazyce
Technické řešení se týká rostlinných dezertů s rakytníkem, bez obsahu mléka, které jsou vhodné pro zájemce o zdravou výživu, vegetariány, vegany i pro pacienty s laktózou intolerancí, nebo s alergií na mléčné bílkoviny. Rakytník je bohatým zdrojem vitaminů, zejména vitaminu C, A, E, kyseliny listové, dále minerálních látek, flavonoidů, nenasycených mastných kyselin a dalších bioaktivních látek. Výrobek je tvořen rostlinnou mouku, až 60 % rakytníku ve formě džemu, sušených plodů, šťávy, protlaku a to samostatně, nebo ve směsi s dalšími plody, zbytek tvoří voda; dále může obsahovat různá sladidla a hypoalergenní kultury bakterií mléčného kysání.
Název v anglickém jazyce
Plant dessert with Hippophae rhamnoides fruit
Popis výsledku anglicky
Technical solution is related to plant desserts with Hippophae rhamnoides fruit, without milk content, that are suitable for people interested in health nutrition, vegetarians, vegans and also for patients with lactose intolerance, or with allergy to milk proteins. Hippophae rhamnoides fruit is a wealthy source of vitamins, especially vitamins C, A, E, folacin, minerals, flavonoids, unsaturated fatty acids and other bioactive compounds. The product is composed of plant flour, up to 60 % of Hippophae rhamnoides fruit in form of jam, dehydrated fruit, juice, purée, both separately, and in mixtures with other fruits, the rest is formed by water; the product can contain various sweeteners and hypoalergenic cultures of lactic acid bacteria, as well.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06047" target="_blank" >2B06047: Využití rostlinných surovin jako alternativy kravského mléka při výrobě funkčních potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
20879
Vydavatel
—
Název vydavatele
—
Místo vydání
—
Stát vydání
—
Datum přijetí
—
Název vlastníka
MILCOM a.s., Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Výzkumný ústav potravinářský v.v.i.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence