Nutriční a zdravotní potenciál rakytníku řešetlákového (Hippopgae rhamnoides L.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F17%3A43898618" target="_blank" >RIV/60076658:12220/17:43898618 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční a zdravotní potenciál rakytníku řešetlákového (Hippopgae rhamnoides L.)
Popis výsledku v původním jazyce
Rakytník řešetlákový (Hippopgae rhamnoides L.) je opadavá, široce rozšířená a na pěstování nenáročná, většinou keřovitá rostlina z čeledi hlošinovitých (Elaegnaceae). Rakytník je pěstován pro chutné a nutričně velmi hodnotné plody. Plody rakytníku jsou významným zdrojem vysoce kvalitního rakytníkového oleje a rakytníkové šťávy. Ovoce je ceněné pro vysoký obsah vitamínu C, vitamínů skupiny B, karotenoidů, vitamínu E a polyfenolických látek. Kromě vitamínů je v závislosti na typu rakytníkového oleje také velmi důležité zastoupení nenasycených mastných kyselin a sterolů. Olej získany z dužiny/slupek se vyznačuje vysokým zastoupením monoenové kyseliny palmitolejové a nasycené mastné kyseliny palmitové, naopak v oleji ze semen je dominantní zastoupení polyenových mastných kyselin, jako je kyselina γ-linolenová a α-linolenová. Široké spektrum polyfenolických látek v plodech, ale i v listech rakytníku má vysoký antioxidační potenciál, což prohlubuje zdravotní benefit výrobků z rakytníku. Rakytník a výrobky z něj se tak uplatňují nejen v potravinářství, ale i v kosmetice a ve zdravotnictví.
Název v anglickém jazyce
The nutritious and health potential of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.)
Popis výsledku anglicky
Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) is deciduous, widespread and easy cultivated, mostly shrubs plant from the family Elaeagnaceae. The sea buckthorn is grown for tasty and nurtiitionally valuable fruits. Fruits are a significant source of high quality sea buckthorn oil and sea buckthorn juice. Fruit is appreciated for its high content of vitamin C, B vitamins, carotenoidfs, vitamin E and polyphenols. In addition to vitamins, dependin on the type of sea buckthorn oil, there is also a very important proportion of unsaturated fatty acids and sterols. The pulp/husk oil is characterized by a high proportion of monosaturated palmitoleic acid and saturated palmitic fatty acid; on the other hand, seed oil has a predominant presence of polysaturated fatty acids such as α-linoleic acid, γ-linolenic acid and α-linolenic acid. A wide range of poollyphenools in fruuits but also in sea buckthorn leaves has a high antioxidant potential, which enhances the health benefits of sea buckthorn products. The sea buckthorn and its products are not used only in the food indusrty, but also in cosmetics ant healthcare.
Klasifikace
Druh
C - Kapitola v odborné knize
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1610324" target="_blank" >QJ1610324: Studium tradičních a nových zemědělských plodin jako zdrojů antioxidantů a dalších zdraví prospěšných látek a jejich využití při výrobě potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název knihy nebo sborníku
Dietární antioxidanty v praxi
ISBN
978-80-7394-681-4
Počet stran výsledku
26
Strana od-do
114-139
Počet stran knihy
200
Název nakladatele
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Místo vydání
České Budějovice
Kód UT WoS kapitoly
—