Využití rostlinných surovin pro výrobu funkčních nemléčných potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F16193296%3A_____%2F11%3AJMFUNK11" target="_blank" >RIV/16193296:_____/11:JMFUNK11 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/11:MJUTIL11 RIV/26722861:_____/11:JFUNKC11 RIV/00027022:_____/11:00000252
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití rostlinných surovin pro výrobu funkčních nemléčných potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo navrhnout funkční nemléčné potraviny, které se podobají mlékárenským, především fermentovaným výrobkům, které obsahují funkční složky příznivě ovlivňující dietetické vlastnosti potravin. Prvořadým cílem bylo a je uplatnění těchto vyvinutých potravin na trhu, s ohledem na nenáročnost technologie výroby, delší trvanlivost, příjemnou chuť a nízké výrobní náklady. Senzoricky nejlepší výrobky byly rýžový krém fermentovaný jogurtovou kulturou s kustovnicí nebo rakytníkem, rýžový a kukuřičný fermentovaný dezert. Na všechny tyto výrobky je vypracována technologie a mohou být nabídnuty potencionálním výrobcům.
Název v anglickém jazyce
Utilization of vegetable substrates for manufacturing of functional non-dairy foods
Popis výsledku anglicky
The main task of this work is design of functional non-milk foods similar to dairy products, especially fermented products, which contain funktional components of high nutrition value. Top-priority task is application of designed foods on a market, withregard to undemanding technology, low manufacturing costs, extended shelf-live and savory taste. The best sensory properties exhibited some of low-caloric foods-rice product with Hippophae rhamnoides fruit or Lycium chinense fruit fermented by yoghurt culture, rice or corn fermented dessert. All these products can be offered to potential manufacturers.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06047" target="_blank" >2B06047: Využití rostlinných surovin jako alternativy kravského mléka při výrobě funkčních potravin.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2011
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—