Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3AHYGIEN10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:HYGIEN10 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Molekulárně-biologické a kultivační metody detekce a stanovení B. cereus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Hlavním cílem této práce je porovnat kultivační metody stanovení spor B. cereus v mléce a potvrdit výsledky pomocí PCR metod. 70 vzorků syrového kravského mléka bylo inaktivováno záhřevem 85 °C/10 min a poté očkováno na referenční půdu (MYPA) a na testované půdy (PEMBA a dvě chromogenní půdy - BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) a kultivováno 30 °C/24 ? 48 h. Jak pozitivní, tak negativní kolonie byly přeneseny z jedné na ostatní půdy a netypické kolonie suspektního B. cereus byly izolovány a konfirmovány PCR metodami. Potvrzena byla příslušnost k rodu Bacillus, avšak příslušnost k druhu B. cereus nebyla s navrženými primery prokázána. Všechny kultivační metody se kvantitativně osvědčily, avšak lišily se v požadavcích na zkušenostlaboratorního personálu. Hygiena Alimentorum XXXI ?Bezpečnosť a kvalita mlieka?, květen 2010, Štrbské Pleso, Vysoké Tatry. Sborník str. 208 ? 210. ISBN 978-80-8077-186-7

  • Název v anglickém jazyce

    Molecular-biological and cultivation methods for detection and enumeration of B. cereus

  • Popis výsledku anglicky

    The main aim of this work is to compare cultivation plate methods for enumeration of B. cereus spores in milk and to confirm results by PCR methods. 70 samples of raw cow milk were inactivated at 85 °C for 10 min and then inoculated on standard medium (MYPA) and tested media (PEMBA and two chromogenic media ? BrillianceTM Bacillus cereus agar, HiCrome Bacillus agar) and incubated at 30 °C for 24 ? 48 hrs. Both positive and negative colonies were transferred from one to each other media and B. cereus-like but non-typical colonies were isolated and genus confirmed by PCR method only as bacilli, their species identification as B. cereus was not by designed primers confirmed. All cultivation methods approved themselves quantitatively but differences were found in demands on laboratory workers experience. Hygiena Alimentorum XXXI ?Bezpečnosť a kvalita mlieka?, květen 2010, Štrbské Pleso, Vysoké Tatry. Sborník str. 208 ? 210. ISBN 978-80-8077-186-7

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B06048" target="_blank" >2B06048: Mikrobiologická rizika v mlékárenských výrobách - detekce a preventivní opatření</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů