Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Tvaroh s probiotickou kulturou Enterococccus faecium s prodlouženou trvanlivostí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ATTVBIO10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:TTVBIO10 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Tvaroh s probiotickou kulturou Enterococccus faecium s prodlouženou trvanlivostí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technologie řeší problematiku aplikace probiotické mikroflóry do jemného tvarohu. Probiotická kultura E. faecium se vyznačuje pozitivními účinky na lidské zdraví. V rámci výzkumu aplikace probiotika do výrobku byly otestovány parametry jednotlivých technologických kroků a navržen optimální postup. Nová technologie tvarohu s kmenem E. faecium zaručuje dostatečný obsah probiotické složky ve finálním výrobku (min. 1.106 v 1gramu výrobku) a tím dostatečný příjem probiotika konzumentem. Aplikací kmenů s antibakteriálním účinkem je řešeno prodloužení doby minimální trvanlivosti. Kmen E. faecium snižuje celkový cholesterol, zejména nežádoucí frakci LDL a navyšuje žádoucí HDL cholesterol. Současně snižuje množství klostrídií a enzymu beta glukuronidázy ve faeces; zjištění studie vedené Státním zdravotním ústavem v Praze.

  • Název v anglickém jazyce

    Curd with probiotic culture Enterococcus faecium with extended shelf life

  • Popis výsledku anglicky

    Technology solves issues of probiotic applications in fine curd. Probiotic culture E. faecium is characterized by the positive effects on human health. Parameters of single technology steps were tested and optimized. New technology of curd production with the probiotic strain ensures sufficient content of probiotic bacteria in final product (min. 1.106 v 1 gram of product) and so sufficient intake by consumer. Strains applications with antibacterial effect solves extending shelf life of final product. The strain E. faecium decreases total cholesterol, especially LDL cholesterol and increases HDL cholesterol. Simultaneously the strain decreases content of Clostrium and enzyme beta glucuronidase in faeces; findings of Clinical study executed by State health institute in Prague.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    TTVBIO10

  • Číselná identifikace

  • Technické parametry

    Výstupem ověřené technologie je výrobek: Olešnický tvaroh s probiotickou kulturou, Novostí postupu je způsob aplikace probiotických kmenů a kmenů s antibakteriálním účinkem, který zajišťuje prodloužení doby minimální trvanlivosti na dobu 3 měsíců.

  • Ekonomické parametry

    Plánovaná roční výroba - 890 tun, v celkové hodnotě 89 milionů Kč.

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26722861

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem