Tvaroh s probiotickou kulturou Enterococccus faecium s prodlouženou trvanlivostí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F10%3ATTVBIO10" target="_blank" >RIV/26722861:_____/10:TTVBIO10 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tvaroh s probiotickou kulturou Enterococccus faecium s prodlouženou trvanlivostí
Popis výsledku v původním jazyce
Technologie řeší problematiku aplikace probiotické mikroflóry do jemného tvarohu. Probiotická kultura E. faecium se vyznačuje pozitivními účinky na lidské zdraví. V rámci výzkumu aplikace probiotika do výrobku byly otestovány parametry jednotlivých technologických kroků a navržen optimální postup. Nová technologie tvarohu s kmenem E. faecium zaručuje dostatečný obsah probiotické složky ve finálním výrobku (min. 1.106 v 1gramu výrobku) a tím dostatečný příjem probiotika konzumentem. Aplikací kmenů s antibakteriálním účinkem je řešeno prodloužení doby minimální trvanlivosti. Kmen E. faecium snižuje celkový cholesterol, zejména nežádoucí frakci LDL a navyšuje žádoucí HDL cholesterol. Současně snižuje množství klostrídií a enzymu beta glukuronidázy ve faeces; zjištění studie vedené Státním zdravotním ústavem v Praze.
Název v anglickém jazyce
Curd with probiotic culture Enterococcus faecium with extended shelf life
Popis výsledku anglicky
Technology solves issues of probiotic applications in fine curd. Probiotic culture E. faecium is characterized by the positive effects on human health. Parameters of single technology steps were tested and optimized. New technology of curd production with the probiotic strain ensures sufficient content of probiotic bacteria in final product (min. 1.106 v 1 gram of product) and so sufficient intake by consumer. Strains applications with antibacterial effect solves extending shelf life of final product. The strain E. faecium decreases total cholesterol, especially LDL cholesterol and increases HDL cholesterol. Simultaneously the strain decreases content of Clostrium and enzyme beta glucuronidase in faeces; findings of Clinical study executed by State health institute in Prague.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
TTVBIO10
Číselná identifikace
—
Technické parametry
Výstupem ověřené technologie je výrobek: Olešnický tvaroh s probiotickou kulturou, Novostí postupu je způsob aplikace probiotických kmenů a kmenů s antibakteriálním účinkem, který zajišťuje prodloužení doby minimální trvanlivosti na dobu 3 měsíců.
Ekonomické parametry
Plánovaná roční výroba - 890 tun, v celkové hodnotě 89 milionů Kč.
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
—