Změny vybraných složek mléka po aplikaci kvasinkových preparátů do výživy dojnic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AKVASIN12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:KVASIN12 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/133_s.vii-xi.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/133_s.vii-xi.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Změny vybraných složek mléka po aplikaci kvasinkových preparátů do výživy dojnic
Popis výsledku v původním jazyce
Kvasinky a kvasinkové kultury patří v současné době mezi nejrozšířenější mikrobiální krmná aditiva podávaná dojnicím s pozitivním vlivem na bachorovou fermentaci. Pozornost studie byla zaměřena na změny hlavních složek mléka, jednotlivých skupin mastnýchkyselin a močoviny vlivem zkrmování kvasinkového preparátu na bázi Saccharomyces cerevisiae. Obsah tuku u chovů zkrmujících kvasinky se snížil v průměru o 0,2 % a obsah bílkovin o 0,06 %, ale studie neobsahuje dojivost, která vzrůstá vlivem přídavku kvasinkových preparátů do krmné dávky. Pozitivní vliv zkrmování kvasinkových přípravků je patrný zejména u polyenových mastných kyselin, kde došlo ke zvýšení průměrně o 10 % v porovnání s chovy bez přídavku kvasinkových preparátů, zatímco obsah trans mastných kyselin se zvýšil u chovů zkrmujících kvasinky o 7 %. Zkrmování kvasinkových preparátů přineslo rovněž nárůst konjugované linolenové kyseliny o cca 20 %. Přídavek kvasinkového preparátu také stabilizuje obsah močoviny v mléce, protože
Název v anglickém jazyce
Changes of choice milk components after application of yeast preparation to dairy cow diet
Popis výsledku anglicky
Yeasts and yeast cultures are currently one of the most widely used microbial feed additives for dairy cows having positive effect on rumen fermentation. In this study was attention focused on changes in the main milk components, changes in particular fatty acids groups and urea caused by addition of yeast preparation based on Saccharomyces cerevisiae. Mean value of fat content is 0,2% lower and protein value 0,06% lower by addition of yeast preparation. The study does not contain enhanced milk yield caused by addition of yeast to the feed ration. Positive effect of feeding yeast preparations is apparent especially in 10% growth/increase polyen fatty acids compared to breads without addition of yeast preparations, while the content of trans fatty acidsincreased by 7%. Feeding yeast preparation also brought about 20% increasing of conjugated linoleic acid content. The addition of yeast preparation to the diet stabilizes the urea content in milk, because markedly lower urea content vari
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2012
Číslo periodika v rámci svazku
133
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"vii"-"xi"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—