Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny vybraných složek mléka po aplikaci kvasinkových preparátů do výživy dojnic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3AKVASIN12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:KVASIN12 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/133_s.vii-xi.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/133_s.vii-xi.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny vybraných složek mléka po aplikaci kvasinkových preparátů do výživy dojnic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvasinky a kvasinkové kultury patří v současné době mezi nejrozšířenější mikrobiální krmná aditiva podávaná dojnicím s pozitivním vlivem na bachorovou fermentaci. Pozornost studie byla zaměřena na změny hlavních složek mléka, jednotlivých skupin mastnýchkyselin a močoviny vlivem zkrmování kvasinkového preparátu na bázi Saccharomyces cerevisiae. Obsah tuku u chovů zkrmujících kvasinky se snížil v průměru o 0,2 % a obsah bílkovin o 0,06 %, ale studie neobsahuje dojivost, která vzrůstá vlivem přídavku kvasinkových preparátů do krmné dávky. Pozitivní vliv zkrmování kvasinkových přípravků je patrný zejména u polyenových mastných kyselin, kde došlo ke zvýšení průměrně o 10 % v porovnání s chovy bez přídavku kvasinkových preparátů, zatímco obsah trans mastných kyselin se zvýšil u chovů zkrmujících kvasinky o 7 %. Zkrmování kvasinkových preparátů přineslo rovněž nárůst konjugované linolenové kyseliny o cca 20 %. Přídavek kvasinkového preparátu také stabilizuje obsah močoviny v mléce, protože

  • Název v anglickém jazyce

    Changes of choice milk components after application of yeast preparation to dairy cow diet

  • Popis výsledku anglicky

    Yeasts and yeast cultures are currently one of the most widely used microbial feed additives for dairy cows having positive effect on rumen fermentation. In this study was attention focused on changes in the main milk components, changes in particular fatty acids groups and urea caused by addition of yeast preparation based on Saccharomyces cerevisiae. Mean value of fat content is 0,2% lower and protein value 0,06% lower by addition of yeast preparation. The study does not contain enhanced milk yield caused by addition of yeast to the feed ration. Positive effect of feeding yeast preparations is apparent especially in 10% growth/increase polyen fatty acids compared to breads without addition of yeast preparations, while the content of trans fatty acidsincreased by 7%. Feeding yeast preparation also brought about 20% increasing of conjugated linoleic acid content. The addition of yeast preparation to the diet stabilizes the urea content in milk, because markedly lower urea content vari

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2012

  • Číslo periodika v rámci svazku

    133

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    "vii"-"xi"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus