Ověření účinnosti antilisteriálních přípravků při technologickém postupu výroby sýrů zrajících pod mazem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3ASYRMAZ12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:SYRMAZ12 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/130_i-iii.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/130_i-iii.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Ověření účinnosti antilisteriálních přípravků při technologickém postupu výroby sýrů zrajících pod mazem
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověření účinnosti bakteriocinů produkovaných pediokoky a enterokoky při zrání sýrů zrajících pod mazem. Sýry byly kontaminovány listeriemi před začátkem zrání nebo před aplikaci mazové kultury. Testované přípravky byly aplikovány v různých fázích zrání a poté sledována koncentrace listerií. Nejlepší výsledek byl dosažen po úplném dozrání u sýrů kontaminovaných před aplikaci mazové kultury a ošetřených enterokokovou kulturou. Ale i u těchto sýrů byla překročena hranice infekčnosti 102 KTJ/g pro rizikové skupiny konzumentů. V ostatních případech byla koncentrace listerií ještě vyšší. Výsledky potvrdily účinnost bakteriocinů, ale v podmínkách zrání sýrů pod mazem zároveň zdůraznily význam sanitace a zásad HCCP ve výrobě.
Název v anglickém jazyce
Verification of activity antilisterial agents in technological production of smear surface ripening cheese
Popis výsledku anglicky
Effect of bacteriocins produce of pediococci and enterococci by rippening cheeses be ripen under smear was studing in this work. Cheeses were contaminated by Listeria before start of ripening or before aplication smear culture.Tested preparations were aplicating in diferent stages of ripen. Concentration of Listeria was monitored after aplication preparations. The best result was achieved for cheeses fully ripened contaminated after aplication smear culture and spread by culture of Enterococcus. Limit of infectivity 102 CFU/g for at-risk groups of consumers was also exceeded in these cheeses.The concentration of Listeria was higher in the others cases. Effect of bacteriocins was confirmed in results. Importance of sanitation and rules HACCP in manufacturing were highlighted in condition ripening cheese under smear.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2012
Číslo periodika v rámci svazku
130
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
"i"-"iii"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—