Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Ověření účinnosti antilisteriálních přípravků při technologickém postupu výroby sýrů zrajících pod mazem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3ASYRMAZ12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:SYRMAZ12 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/130_i-iii.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2012/130_i-iii.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Ověření účinnosti antilisteriálních přípravků při technologickém postupu výroby sýrů zrajících pod mazem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo ověření účinnosti bakteriocinů produkovaných pediokoky a enterokoky při zrání sýrů zrajících pod mazem. Sýry byly kontaminovány listeriemi před začátkem zrání nebo před aplikaci mazové kultury. Testované přípravky byly aplikovány v různých fázích zrání a poté sledována koncentrace listerií. Nejlepší výsledek byl dosažen po úplném dozrání u sýrů kontaminovaných před aplikaci mazové kultury a ošetřených enterokokovou kulturou. Ale i u těchto sýrů byla překročena hranice infekčnosti 102 KTJ/g pro rizikové skupiny konzumentů. V ostatních případech byla koncentrace listerií ještě vyšší. Výsledky potvrdily účinnost bakteriocinů, ale v podmínkách zrání sýrů pod mazem zároveň zdůraznily význam sanitace a zásad HCCP ve výrobě.

  • Název v anglickém jazyce

    Verification of activity antilisterial agents in technological production of smear surface ripening cheese

  • Popis výsledku anglicky

    Effect of bacteriocins produce of pediococci and enterococci by rippening cheeses be ripen under smear was studing in this work. Cheeses were contaminated by Listeria before start of ripening or before aplication smear culture.Tested preparations were aplicating in diferent stages of ripen. Concentration of Listeria was monitored after aplication preparations. The best result was achieved for cheeses fully ripened contaminated after aplication smear culture and spread by culture of Enterococcus. Limit of infectivity 102 CFU/g for at-risk groups of consumers was also exceeded in these cheeses.The concentration of Listeria was higher in the others cases. Effect of bacteriocins was confirmed in results. Importance of sanitation and rules HACCP in manufacturing were highlighted in condition ripening cheese under smear.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2012

  • Číslo periodika v rámci svazku

    130

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    "i"-"iii"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus