Vliv bakterií mléčného kvašení na růst perzistentních listerií v sýrech zrajících pod mazem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894814" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894814 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22810/12:43894814
Výsledek na webu
<a href="http://tresen.vscht.cz/tmt/prehlidky/2012/sbornikCPS2012obsah.pdf" target="_blank" >http://tresen.vscht.cz/tmt/prehlidky/2012/sbornikCPS2012obsah.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv bakterií mléčného kvašení na růst perzistentních listerií v sýrech zrajících pod mazem
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo prověření antilisteriální aktivity bakteriocin-produkčních kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 (sbírkový kmen) a Lactobacillus plantarum HV11 (izolát ze sýra s mazem na povrchu) vůči perzistentním kmenům Listeria monocytogenesLm 26 a Lm 31 (izoláty ze syrového mléka a mlékárenského provozu) na povrchu sýrů zrajících pod mazem. Výsledky práce potvrdily, že sýry zrající pod mazem tvořily díky svému pH (? 6,5) vhodné prostředí pro růst perzistentních listerií, že jejich inhibice pomocí BMK, produkujících bakteriociny, při pokojové teplotě nebyla dostačující.
Název v anglickém jazyce
Influence of lactic acid bacteria on the growth of persistent listerias in the smear ripened cheeses
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was the verification of antilisterial activity of bacteriocin-producing strains Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 (cultured strain) and Lactobacillus plantarum HV11 (isolate from the smear ripened cheese) against persistent strains of Listeria monocytogenes Lm 26 and Lm-31 (isolates from raw milk and facilities of dairy industry) on the surface of the smear ripened cheese. The results of the work confirmed that using smear ripened cheeses create a suitable conditions for thegrowth of persistent Listeria due to the higher pH (? 6.5), and that their inhibition by bacteriocin-producing LAB at room temperature is not significant.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08050" target="_blank" >2B08050: Listeria monocytogenes - postupy umožňující spolehlivé hodnocení kvality a bezpečnosti mléčných výrobků, etap technologického procesu výroby, finálních výrobků a jejich skladování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-838-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
139-142
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
24. 1. 2012
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—