Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv bakterií mléčného kvašení na růst perzistentních listerií v sýrech zrajících pod mazem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F12%3A43894814" target="_blank" >RIV/60461373:22330/12:43894814 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22810/12:43894814

  • Výsledek na webu

    <a href="http://tresen.vscht.cz/tmt/prehlidky/2012/sbornikCPS2012obsah.pdf" target="_blank" >http://tresen.vscht.cz/tmt/prehlidky/2012/sbornikCPS2012obsah.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv bakterií mléčného kvašení na růst perzistentních listerií v sýrech zrajících pod mazem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo prověření antilisteriální aktivity bakteriocin-produkčních kmenů Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 (sbírkový kmen) a Lactobacillus plantarum HV11 (izolát ze sýra s mazem na povrchu) vůči perzistentním kmenům Listeria monocytogenesLm 26 a Lm 31 (izoláty ze syrového mléka a mlékárenského provozu) na povrchu sýrů zrajících pod mazem. Výsledky práce potvrdily, že sýry zrající pod mazem tvořily díky svému pH (? 6,5) vhodné prostředí pro růst perzistentních listerií, že jejich inhibice pomocí BMK, produkujících bakteriociny, při pokojové teplotě nebyla dostačující.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of lactic acid bacteria on the growth of persistent listerias in the smear ripened cheeses

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was the verification of antilisterial activity of bacteriocin-producing strains Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 (cultured strain) and Lactobacillus plantarum HV11 (isolate from the smear ripened cheese) against persistent strains of Listeria monocytogenes Lm 26 and Lm-31 (isolates from raw milk and facilities of dairy industry) on the surface of the smear ripened cheese. The results of the work confirmed that using smear ripened cheeses create a suitable conditions for thegrowth of persistent Listeria due to the higher pH (? 6.5), and that their inhibition by bacteriocin-producing LAB at room temperature is not significant.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08050" target="_blank" >2B08050: Listeria monocytogenes - postupy umožňující spolehlivé hodnocení kvality a bezpečnosti mléčných výrobků, etap technologického procesu výroby, finálních výrobků a jejich skladování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2012 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-838-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    139-142

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    24. 1. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku