Vliv bakterií mléčného kvašení produkujících bakteriociny na růst kmenů Listeria monocytogenes na povrchu sýrů zrajících pod mazem.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43894811" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43894811 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv bakterií mléčného kvašení produkujících bakteriociny na růst kmenů Listeria monocytogenes na povrchu sýrů zrajících pod mazem.
Popis výsledku v původním jazyce
Práce byla zaměřena na zjištění vlivu bakteriocinů, produkovaných kmeny Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 a Lactobacillus plantarum HV11, vůči perzistentním kmenům Listeria monocytogenes (Lm 26 a Lm 31) na povrchu sýrů zrajících pod mazem. Sýry byly zakoupeny v tržní síti České republiky a záměrně kontaminovány jednotlivými kmeny listerií nebo jejich kombinacemi s použitými kmeny bakterií mléčného kvašení (BMK). Skladovací pokus probíhal při teploté 22 ?C po dobu 21 dnů, aerobně. Výsledky práce potvrdily, že sýry zrající pod mazem tvoří při pokojové teplotě vhodné prostředí pro růst perzistentních listerií. Vliv baktericinů na jejich inhibici a tím zajištění zdravotní nezávadnosti použitých sýrů nebyl dostatečný.
Název v anglickém jazyce
The effect of bacteriocins producing lactic acid bacteria on the growth of Listeria monocytogenes strains on the surface of smear ripened cheeses
Popis výsledku anglicky
The work was focused on finding antilisterial activity of bacteriocin-producing strains of Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 and Lactobacillus plantarum HV11 against persistent strains of Listeria monocytogenes (Lm 26 and Lm 31) on the surface ofsmear ripened cheeses, purchased on the commercial market in the Czech Republic. Cheeses were intentionally contaminated by individual listerial strains or by mixture of listerias and lactic acid bacteria (LAB). Storage experiment was carried out at temperature 22?C for 21 days, aerobically. The results of the work confirmed that using smear ripened cheeses create a suitable environment for the growth of persistent listerias at the room temperature. The effect of bacteriocins on the inhibition of listerias in order to ensure the safety of using cheeses was not sufficient.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
68
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
22-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—