Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv bakterií mléčného kvašení produkujících bakteriociny na růst kmenů Listeria monocytogenes na povrchu sýrů zrajících pod mazem.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F13%3A43894811" target="_blank" >RIV/60461373:22330/13:43894811 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv bakterií mléčného kvašení produkujících bakteriociny na růst kmenů Listeria monocytogenes na povrchu sýrů zrajících pod mazem.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce byla zaměřena na zjištění vlivu bakteriocinů, produkovaných kmeny Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 a Lactobacillus plantarum HV11, vůči perzistentním kmenům Listeria monocytogenes (Lm 26 a Lm 31) na povrchu sýrů zrajících pod mazem. Sýry byly zakoupeny v tržní síti České republiky a záměrně kontaminovány jednotlivými kmeny listerií nebo jejich kombinacemi s použitými kmeny bakterií mléčného kvašení (BMK). Skladovací pokus probíhal při teploté 22 ?C po dobu 21 dnů, aerobně. Výsledky práce potvrdily, že sýry zrající pod mazem tvoří při pokojové teplotě vhodné prostředí pro růst perzistentních listerií. Vliv baktericinů na jejich inhibici a tím zajištění zdravotní nezávadnosti použitých sýrů nebyl dostatečný.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of bacteriocins producing lactic acid bacteria on the growth of Listeria monocytogenes strains on the surface of smear ripened cheeses

  • Popis výsledku anglicky

    The work was focused on finding antilisterial activity of bacteriocin-producing strains of Lactococcus lactis subsp. lactis LCC 416 and Lactobacillus plantarum HV11 against persistent strains of Listeria monocytogenes (Lm 26 and Lm 31) on the surface ofsmear ripened cheeses, purchased on the commercial market in the Czech Republic. Cheeses were intentionally contaminated by individual listerial strains or by mixture of listerias and lactic acid bacteria (LAB). Storage experiment was carried out at temperature 22?C for 21 days, aerobically. The results of the work confirmed that using smear ripened cheeses create a suitable environment for the growth of persistent listerias at the room temperature. The effect of bacteriocins on the inhibition of listerias in order to ensure the safety of using cheeses was not sufficient.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Výživa a potraviny

  • ISSN

    1211-846X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    68

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    22-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus