Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv laktokoků na perzistentní kmeny listerií.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024332" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024332 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv laktokoků na perzistentní kmeny listerií.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo prověření antilisteriální aktivity sbírkových laktokokových kmenů Lc. lactis subsp. lactis (LCC 416 a NIZO R5) produkujících nisin (Nis+) a komerční sýrařské směsné mezofilní kultury (DELVO-ADD-100-X DSF) neprodukující nisin (Nis-)vůči souboru jednoho patogenního kmene L. monocytogenes CCM 5776 a pěti persistentním listeriálním kmenům L. monocytogenes (L-2296, L-2297, L-2299, L-2300 a Lm-31). Kmeny Lc. lactis subsp. lactis (LCC 416 a NIZO R5) (Nis+) a jejich supernatanty vykazovaly pozitivní antilisteriální aktivitu pouze vůči kmeni L. monocytogenes CCM 5776. Sýrařská kultura DELVO-ADD-100X DSF (Nis-) vykazovala pozitivní antilisteriální aktivitu vůči pěti persistentním kmenům L. monocytogenes (L-2296, L-2297, L-2299, L-2300 a Lm-31), které jsou schopné tvorby biofilmů. V práci bylo potvrzeno, že BMK disponují silným biochemickým potenciálem, především produkcí kyseliny mléčné a bakteriocinu nisinu, a že vykazují průkazné antilisteriální účinky vůči perzistentním

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of lactococci on persistent listerias strains.

  • Popis výsledku anglicky

    This work was aimed at the detection of antilisterial activity of cultured lactococcal Lactococcus lactis subsp. lactis (LCC 416 and NIZO R5) nisin-producing (Nis+) strains and commercial cheese mesophilic mixed DELVO-ADD-100-X DSF nisin-non-producing (Nis-) culture against collection of the pathogenic listerial Listeria monocytogenes CCM 5576 strain and five persistent L. monocytogenes (L-2296, L-2297, L-2299, L-2300 and Lm-31) strains. Lc. lactis subsp. lactis (LCC 416 a NIZO R5) (Nis+) strains and their supernatants showed positive antilisterial activity only against L. monocytogenes CCM 5576 strain. Cheese DELVO-ADD? 100X DSF (Nis-) culture showed positive antilisterial activity against five persistent L. monocytogenes (L-2296, L-2297, L-2299, L-2300 and Lm-31) strains, which are able to create biofilms. It was confirmed that lactic acid bacteria (LAB) dispose of strong biochemical potential, mainly lactic acid and nisin productions. LAB have antilisterial effect against persistent

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08050" target="_blank" >2B08050: Listeria monocytogenes - postupy umožňující spolehlivé hodnocení kvality a bezpečnosti mléčných výrobků, etap technologického procesu výroby, finálních výrobků a jejich skladování</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry

  • ISBN

    978-80-7080-760-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    VŠCHT Praha

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku