Vliv laktokoků na perzistentní kmeny listerií.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024332" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024332 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv laktokoků na perzistentní kmeny listerií.
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo prověření antilisteriální aktivity sbírkových laktokokových kmenů Lc. lactis subsp. lactis (LCC 416 a NIZO R5) produkujících nisin (Nis+) a komerční sýrařské směsné mezofilní kultury (DELVO-ADD-100-X DSF) neprodukující nisin (Nis-)vůči souboru jednoho patogenního kmene L. monocytogenes CCM 5776 a pěti persistentním listeriálním kmenům L. monocytogenes (L-2296, L-2297, L-2299, L-2300 a Lm-31). Kmeny Lc. lactis subsp. lactis (LCC 416 a NIZO R5) (Nis+) a jejich supernatanty vykazovaly pozitivní antilisteriální aktivitu pouze vůči kmeni L. monocytogenes CCM 5776. Sýrařská kultura DELVO-ADD-100X DSF (Nis-) vykazovala pozitivní antilisteriální aktivitu vůči pěti persistentním kmenům L. monocytogenes (L-2296, L-2297, L-2299, L-2300 a Lm-31), které jsou schopné tvorby biofilmů. V práci bylo potvrzeno, že BMK disponují silným biochemickým potenciálem, především produkcí kyseliny mléčné a bakteriocinu nisinu, a že vykazují průkazné antilisteriální účinky vůči perzistentním
Název v anglickém jazyce
Influence of lactococci on persistent listerias strains.
Popis výsledku anglicky
This work was aimed at the detection of antilisterial activity of cultured lactococcal Lactococcus lactis subsp. lactis (LCC 416 and NIZO R5) nisin-producing (Nis+) strains and commercial cheese mesophilic mixed DELVO-ADD-100-X DSF nisin-non-producing (Nis-) culture against collection of the pathogenic listerial Listeria monocytogenes CCM 5576 strain and five persistent L. monocytogenes (L-2296, L-2297, L-2299, L-2300 and Lm-31) strains. Lc. lactis subsp. lactis (LCC 416 a NIZO R5) (Nis+) strains and their supernatants showed positive antilisterial activity only against L. monocytogenes CCM 5576 strain. Cheese DELVO-ADD? 100X DSF (Nis-) culture showed positive antilisterial activity against five persistent L. monocytogenes (L-2296, L-2297, L-2299, L-2300 and Lm-31) strains, which are able to create biofilms. It was confirmed that lactic acid bacteria (LAB) dispose of strong biochemical potential, mainly lactic acid and nisin productions. LAB have antilisterial effect against persistent
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08050" target="_blank" >2B08050: Listeria monocytogenes - postupy umožňující spolehlivé hodnocení kvality a bezpečnosti mléčných výrobků, etap technologického procesu výroby, finálních výrobků a jejich skladování</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Celostátní přehlídky sýrů 2010 - Výsledky přehlídek a sborník přednášek konference Mléko a sýry
ISBN
978-80-7080-760-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
—
Název nakladatele
VŠCHT Praha
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
1. 1. 2010
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—