Sterilovaná tekutá nutričně definovaná výživa se zvýšeným obsahem přirozených syrovátkových bílkovin a sníženým obsahem laktózy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F12%3ATFSTRE12" target="_blank" >RIV/26722861:_____/12:TFSTRE12 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216208:11120/12:43906568
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0024/uv024576.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0024/uv024576.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sterilovaná tekutá nutričně definovaná výživa se zvýšeným obsahem přirozených syrovátkových bílkovin a sníženým obsahem laktózy
Popis výsledku v původním jazyce
Technické řešení se týká sterilované tekuté nutriční výživy připravené z upraveného mléčného základu přídavkem koncentrátu syrovátkových bílkovin a kaseinátu sodného na obsah syrovátkových bílkovin až 5 % a se sníženým obsahem laktózy < 1 %. Výrobek má vysokou energetickou denzitu 2 kcal/ml, mléčný tuk je nahrazen z 1-100 % řepkovým nebo jiným olejem, popřípadě jejich kombinací. Výrobek má vyvážený poměr živin a obsahuje všechny potřebné vitaminy a minerální látky. Zvýšený počet esenciálních aminokyselin obsažených v syrovátkových bílkovinách podporuje tvorbu svalů a jejich udržení v dobré kondici. Díky složení a sníženému obsahu laktózy je výrobek vhodný pro seniory a osoby s laktózovou intolerancí.
Název v anglickém jazyce
Sterilized liquid nutritionally defined product with enhanced natural whey protein content and decreased lactose content
Popis výsledku anglicky
Technical solution is related to sterilized liquid enteral feeeding prepared from adapted milk base by addition of whey protein concentrate and natrium caseinate up to 5 % whey proteins. The amount of lactose is decreased to < 1 %. The product has high energetic density 2 kcal/ml, milkfat is replaced from 1-100 % with rapeseed oil or another plant oil, respectively with their combination. Carbohydrates are added mostly in maltodextrins form . The product has balanced rate of nutrients and contains all necessary vitamins and elements.The enhanced amount of essential aminoacids in whey proteins maintains formation of muscles and their good physical condition. Due to composition and decreased amount of lactose is product suitable for seniors and persons suffering from lactose intolerance.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/TA01010765" target="_blank" >TA01010765: Výzkum a vývoj nových receptur a technologie potraviny pro zvláštní lékařské účely</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
24576
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., MILCOM a.s., Univerzita Karlova v Praze 3.lékařská fakulta, Bohušovická mlékárna a.s.
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence