Variabilita zastoupení mastných kyselin u mléka z konvenčního a ekologického chovu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3AEL56" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:EL56 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Variabilita zastoupení mastných kyselin u mléka z konvenčního a ekologického chovu
Popis výsledku v původním jazyce
Práce se zabývala možností využití analýz základních složek mléka a profilů mastných kyselin pro rozlišení syrového kravského mléka pocházejícího z ekologického a konvenčního zemědělství. V odebraných vzorcích nebyly nalezeny statisticky významné rozdílyv průměrném obsahu základních složek. Na základě porovnání profilu mastných kyselin byly u bio mléka zjištěny vyšší obsahy konjugované linolové kyseliny (CLA) v průměru o 129 % a zvýšené obsahy polynenasycených mastných kyselin (PUFA) o 46 %. Statistickou analýzou hlavních komponent (PCA) byl vytvořen klasifikační model pro rozlišení obou typů mlék. Výsledná rozpoznávací schopnost modelu zejména pro vzorky konvenčního mléka neumožňuje jednoznačnou klasifikaci pouze na základě složení mastných kyselin.
Název v anglickém jazyce
Variability of fatty acids supply in milk from conventional and organic farming
Popis výsledku anglicky
The study focuses on the application of basic milk components analysis and fatty acids profiles for differentiation of raw cowś milk from conventional and organic farming. In samples were not found statistical significant differences in average content of basic components. Compared fatty acids profile it was determined in biomilk the higher kontent about 129 % of conjugated linoleic acid (CLA) and higher content about 46 % of polyunsaturated fatty acids (PUFA). By means of statistical analysis PCA was established the classification model for differentiation both type of milk. The resulting determining ability namely for conventional milk samples makes impossible unequivocal classification only on the basis of fatty acids composition.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B306" target="_blank" >QI91B306: Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů živočišného původu v řetězci prvovýroba - spotřebitel</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
141
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"xxii"-"xxv"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—