Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Variabilita zastoupení mastných kyselin u mléka z konvenčního a ekologického chovu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3AEL56" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:EL56 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Variabilita zastoupení mastných kyselin u mléka z konvenčního a ekologického chovu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývala možností využití analýz základních složek mléka a profilů mastných kyselin pro rozlišení syrového kravského mléka pocházejícího z ekologického a konvenčního zemědělství. V odebraných vzorcích nebyly nalezeny statisticky významné rozdílyv průměrném obsahu základních složek. Na základě porovnání profilu mastných kyselin byly u bio mléka zjištěny vyšší obsahy konjugované linolové kyseliny (CLA) v průměru o 129 % a zvýšené obsahy polynenasycených mastných kyselin (PUFA) o 46 %. Statistickou analýzou hlavních komponent (PCA) byl vytvořen klasifikační model pro rozlišení obou typů mlék. Výsledná rozpoznávací schopnost modelu zejména pro vzorky konvenčního mléka neumožňuje jednoznačnou klasifikaci pouze na základě složení mastných kyselin.

  • Název v anglickém jazyce

    Variability of fatty acids supply in milk from conventional and organic farming

  • Popis výsledku anglicky

    The study focuses on the application of basic milk components analysis and fatty acids profiles for differentiation of raw cowś milk from conventional and organic farming. In samples were not found statistical significant differences in average content of basic components. Compared fatty acids profile it was determined in biomilk the higher kontent about 129 % of conjugated linoleic acid (CLA) and higher content about 46 % of polyunsaturated fatty acids (PUFA). By means of statistical analysis PCA was established the classification model for differentiation both type of milk. The resulting determining ability namely for conventional milk samples makes impossible unequivocal classification only on the basis of fatty acids composition.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B306" target="_blank" >QI91B306: Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů živočišného původu v řetězci prvovýroba - spotřebitel</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    24

  • Číslo periodika v rámci svazku

    141

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "xxii"-"xxv"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus