Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v kravském mléce z českých farem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873572" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873572 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v kravském mléce z českých farem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Obsah mastných kyselin v kravském mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí. Analyzované vzorky mléka byly odebírány z farem v České republice během zimního a letního období roku 2013 a 2014. Jednalo se o tři typy farem: ekologický způsob chovu, konvenční způsob chovu s venkovní pastvou během letního období a konvenční způsob chovu bez venkovní pastvy. Tato práce je zaměřena pouze na mastné kyseliny s významným zastoupením v mléčném tuku. Nejvyšších koncentrací ve všech analyzovaných vzorcích dosahovala kyselina palmitová (kolem 250 mg.g-1), v pořadí druhá za ní následovala kyselina olejová (dosahovala koncentrací kolem 180 mg.g-1). Nebyly zjištěny žádné statisticky významné závislosti obsahu mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem (C4:0 až C14:0) na typu farmy. Obsah mastných kyselin s delším řetězcem však na typu farmy závisí. Bylo zjištěno, že koncentrace kyseliny palmitové je statisticky vysoce významně (p ( 0,01) vyšší v mléce z konvenčních farem, kde zvířata nemají možnost pastvy oproti mléku pocházejícímu z farem ekologických, resp. konvenčních, kde se zvířata v průběhu letního období pasou. Opačný výsledek vykázala kyselina stearová, jejíž koncentrace je statisticky vysoce významně (p ( 0,01) nižší v mléce z konvenčních farem, kde zvířata nemají možnost pastvy oproti mléku pocházejícímu z dalších dvou typů farem.

  • Název v anglickém jazyce

    Factors affecting fatty acid content in bovine milk from Czech farms

  • Popis výsledku anglicky

    The fatty acid content of bovine milk was determined by gas chromatography with flame ionization detector. The milk samples were collected from farms in the Czech Republic during winter and summer season 2013 and 2014. There were three types of farms: organic outdoor, conventional outdoor and conventional indoor. In this work were observed only fatty acids with higher representation in milk fat. Palmitic acid had the highest concentration in bovine milk fat (round about 250 mg.g-1), the second highest concentration had oleic acid (round about 180 mg.g-1). There were no differences among short- and medium-chain fatty acids content (C4:0 to C14:0) established at the three types of farms. Palmitic acid concentration in milk from conventional indoor farms was high significantly (P ( 0.01) higher than concentrations in milk from organic outdoor, resp. conventional outdoor farms. Stearic acid concentration in milk from conventional indoor farms was high significantly (P ( 0.01) lower than concentrations in milk from organic outdoor, resp. conventional outdoor farms.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2015

  • ISBN

    978-80-7509-219-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    61-66

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    4. 3. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku