Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v kravském mléce z českých farem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F15%3A43873572" target="_blank" >RIV/62157124:16270/15:43873572 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Faktory ovlivňující obsah mastných kyselin v kravském mléce z českých farem
Popis výsledku v původním jazyce
Obsah mastných kyselin v kravském mléce byl stanoven s využitím plynové chromatografie s plamenově ionizační detekcí. Analyzované vzorky mléka byly odebírány z farem v České republice během zimního a letního období roku 2013 a 2014. Jednalo se o tři typy farem: ekologický způsob chovu, konvenční způsob chovu s venkovní pastvou během letního období a konvenční způsob chovu bez venkovní pastvy. Tato práce je zaměřena pouze na mastné kyseliny s významným zastoupením v mléčném tuku. Nejvyšších koncentrací ve všech analyzovaných vzorcích dosahovala kyselina palmitová (kolem 250 mg.g-1), v pořadí druhá za ní následovala kyselina olejová (dosahovala koncentrací kolem 180 mg.g-1). Nebyly zjištěny žádné statisticky významné závislosti obsahu mastných kyselin s krátkým a středním řetězcem (C4:0 až C14:0) na typu farmy. Obsah mastných kyselin s delším řetězcem však na typu farmy závisí. Bylo zjištěno, že koncentrace kyseliny palmitové je statisticky vysoce významně (p ( 0,01) vyšší v mléce z konvenčních farem, kde zvířata nemají možnost pastvy oproti mléku pocházejícímu z farem ekologických, resp. konvenčních, kde se zvířata v průběhu letního období pasou. Opačný výsledek vykázala kyselina stearová, jejíž koncentrace je statisticky vysoce významně (p ( 0,01) nižší v mléce z konvenčních farem, kde zvířata nemají možnost pastvy oproti mléku pocházejícímu z dalších dvou typů farem.
Název v anglickém jazyce
Factors affecting fatty acid content in bovine milk from Czech farms
Popis výsledku anglicky
The fatty acid content of bovine milk was determined by gas chromatography with flame ionization detector. The milk samples were collected from farms in the Czech Republic during winter and summer season 2013 and 2014. There were three types of farms: organic outdoor, conventional outdoor and conventional indoor. In this work were observed only fatty acids with higher representation in milk fat. Palmitic acid had the highest concentration in bovine milk fat (round about 250 mg.g-1), the second highest concentration had oleic acid (round about 180 mg.g-1). There were no differences among short- and medium-chain fatty acids content (C4:0 to C14:0) established at the three types of farms. Palmitic acid concentration in milk from conventional indoor farms was high significantly (P ( 0.01) higher than concentrations in milk from organic outdoor, resp. conventional outdoor farms. Stearic acid concentration in milk from conventional indoor farms was high significantly (P ( 0.01) lower than concentrations in milk from organic outdoor, resp. conventional outdoor farms.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLI. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2015
ISBN
978-80-7509-219-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
61-66
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
4. 3. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—