Fatty acid composition of cow milk fat produced on low-input mountain farms
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010812" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010812 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/49608851:_____/09:#0000351
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Fatty acid composition of cow milk fat produced on low-input mountain farms
Popis výsledku v původním jazyce
The fatty acid (FA) composition of bulk milk fat was examined on three mountain dairy farms in the Czech Republic. Milk samples were collected in the period of indoor grass silage feeding (November- April) and in the pasture period (May -October). In total fifty FAs were identified in the milk fat. The two-way ANOVA with factors of the farm and of the period of milk sample collection was used for the evaluation of variation in FAs concetration. Significant differences between the farms (P < 0.01) were found in concentration of five FAs, which accounted for 30.40 g /100 g total FAs. Significant differences between the indoor and the pasture period (P < 0.01) were found in concentration of sixteen FAs, which accounted for 63.86 g /100 g total FAs. The content of long-chain (>C16), mono- and polyunsaturated FAs in the milk fat was higher in the pasture period (49.22, 31.69 and 4.69 g /100 g total FAs) than in the indoor period (42.25, 27.55 and 4.15 g /100 g total FAs, respectively; P < 0
Název v anglickém jazyce
Fatty acid composition of cow milk fat produced on low-input mountain farms
Popis výsledku anglicky
The fatty acid (FA) composition of bulk milk fat was examined on three mountain dairy farms in the Czech Republic. Milk samples were collected in the period of indoor grass silage feeding (November- April) and in the pasture period (May -October). In total fifty FAs were identified in the milk fat. The two-way ANOVA with factors of the farm and of the period of milk sample collection was used for the evaluation of variation in FAs concetration. Significant differences between the farms (P < 0.01) were found in concentration of five FAs, which accounted for 30.40 g /100 g total FAs. Significant differences between the indoor and the pasture period (P < 0.01) were found in concentration of sixteen FAs, which accounted for 63.86 g /100 g total FAs. The content of long-chain (>C16), mono- and polyunsaturated FAs in the milk fat was higher in the pasture period (49.22, 31.69 and 4.69 g /100 g total FAs) than in the indoor period (42.25, 27.55 and 4.15 g /100 g total FAs, respectively; P < 0
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba
ISSN
1212-1819
e-ISSN
—
Svazek periodika
54
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
000273509800002
EID výsledku v databázi Scopus
—