Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fatty acid composition of cow milk fat produced on low-input mountain farms

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60076658%3A12220%2F09%3A00010812" target="_blank" >RIV/60076658:12220/09:00010812 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/49608851:_____/09:#0000351

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Fatty acid composition of cow milk fat produced on low-input mountain farms

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The fatty acid (FA) composition of bulk milk fat was examined on three mountain dairy farms in the Czech Republic. Milk samples were collected in the period of indoor grass silage feeding (November- April) and in the pasture period (May -October). In total fifty FAs were identified in the milk fat. The two-way ANOVA with factors of the farm and of the period of milk sample collection was used for the evaluation of variation in FAs concetration. Significant differences between the farms (P < 0.01) were found in concentration of five FAs, which accounted for 30.40 g /100 g total FAs. Significant differences between the indoor and the pasture period (P < 0.01) were found in concentration of sixteen FAs, which accounted for 63.86 g /100 g total FAs. The content of long-chain (>C16), mono- and polyunsaturated FAs in the milk fat was higher in the pasture period (49.22, 31.69 and 4.69 g /100 g total FAs) than in the indoor period (42.25, 27.55 and 4.15 g /100 g total FAs, respectively; P < 0

  • Název v anglickém jazyce

    Fatty acid composition of cow milk fat produced on low-input mountain farms

  • Popis výsledku anglicky

    The fatty acid (FA) composition of bulk milk fat was examined on three mountain dairy farms in the Czech Republic. Milk samples were collected in the period of indoor grass silage feeding (November- April) and in the pasture period (May -October). In total fifty FAs were identified in the milk fat. The two-way ANOVA with factors of the farm and of the period of milk sample collection was used for the evaluation of variation in FAs concetration. Significant differences between the farms (P < 0.01) were found in concentration of five FAs, which accounted for 30.40 g /100 g total FAs. Significant differences between the indoor and the pasture period (P < 0.01) were found in concentration of sixteen FAs, which accounted for 63.86 g /100 g total FAs. The content of long-chain (>C16), mono- and polyunsaturated FAs in the milk fat was higher in the pasture period (49.22, 31.69 and 4.69 g /100 g total FAs) than in the indoor period (42.25, 27.55 and 4.15 g /100 g total FAs, respectively; P < 0

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QH81210" target="_blank" >QH81210: Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů</a><br>

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Animal Science : Živočišná výroba

  • ISSN

    1212-1819

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000273509800002

  • EID výsledku v databázi Scopus