Variability of unsaturated fatty acids in milk from different farms of the Czech Republic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F09%3A30679" target="_blank" >RIV/60460709:41210/09:30679 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Variability of unsaturated fatty acids in milk from different farms of the Czech Republic
Popis výsledku v původním jazyce
Milk samples from seven farms and one dairy plant were analyzed during the period of two years. The total fat content and the composition of fatty acids in milk fat were determined. Compared to the other breeds, the milk of Jersey dairy cows had a statistically lower percentage of unsaturated fatty acids except palmitoleic acid and statistically higher percentage of palmitic acid. The mean percentage of monounsaturated fatty acids in total fatty acid content in milk fat was 27.70 +- 2.74% for F1?F6 (F1,F6 ? Holstein breed x Czech Spotted Cattle; F2 ? Czech Spotted Cattle; F3, F4, F5 ? Holstein breed), resp. 22.16 +- 0.86% for F7 (Jersey breed) and of polyunsaturated fatty acids was 2.53 +- 0.36% for F1?F6, resp. 1.93 +- 0.22% for F7. The mean percentage of selected unsaturated fatty acids in milk fat were as follows (F1?F6 and F7, resp.): oleic acid 25.06 +- 2.84% and 19.78 +- 0.85%, linoleic acid 2.16 +- 0.31% and 1.70 +- 0.18%, linolenic acid 0.33 +- 0.08% and 0.22 +- 0.05%.
Název v anglickém jazyce
Variability of unsaturated fatty acids in milk from different farms of the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Milk samples from seven farms and one dairy plant were analyzed during the period of two years. The total fat content and the composition of fatty acids in milk fat were determined. Compared to the other breeds, the milk of Jersey dairy cows had a statistically lower percentage of unsaturated fatty acids except palmitoleic acid and statistically higher percentage of palmitic acid. The mean percentage of monounsaturated fatty acids in total fatty acid content in milk fat was 27.70 +- 2.74% for F1?F6 (F1,F6 ? Holstein breed x Czech Spotted Cattle; F2 ? Czech Spotted Cattle; F3, F4, F5 ? Holstein breed), resp. 22.16 +- 0.86% for F7 (Jersey breed) and of polyunsaturated fatty acids was 2.53 +- 0.36% for F1?F6, resp. 1.93 +- 0.22% for F7. The mean percentage of selected unsaturated fatty acids in milk fat were as follows (F1?F6 and F7, resp.): oleic acid 25.06 +- 2.84% and 19.78 +- 0.85%, linoleic acid 2.16 +- 0.31% and 1.70 +- 0.18%, linolenic acid 0.33 +- 0.08% and 0.22 +- 0.05%.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B08072" target="_blank" >2B08072: Nové postupy systému kontroly syrového mléka a mléčných výrobků v etapách technologického procesu výroby a finalizace</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Scientia Agriculturae Bohemica
ISSN
1211-3174
e-ISSN
—
Svazek periodika
40
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—