Testování vlivu bakteriálního izolátu potlačujícího růst producentů biogenních aminů při poloprovozních výrobách sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F13%3AHAV33" target="_blank" >RIV/26722861:_____/13:HAV33 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Testování vlivu bakteriálního izolátu potlačujícího růst producentů biogenních aminů při poloprovozních výrobách sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo ověřit antimikrobiální účinek izolátu ze syrového mléka ML4DP na růst producentů biogenních aminů. Ověření bylo provedeno na přístroji RABIT v obnoveném mléce s kvasničným autolyzátem a po zjištění, že v přítomnosti izolátu ML4DP identifikovaného jako Lactobacillus paracasei/casei došlo k potlačení růstu biogenní aminy tvořících laktobacilů až o šest řádů, byl stejný izolát aplikován v poloprovozních výrobách sýrů eidamského typu, kde nebyl tento trend potvrzen v plné míře. V přítomnosti kmene ML4DP došlo po 90 denním zrání sýra ke snížení počtu KTJ/g dekarboxylázopozitivních laktobacilů pouze o jeden řád, přesto ale bylo zaznamenáno snížení celkového obsahu biogenních aminů v sýrech, u tyraminu až o polovinu.
Název v anglickém jazyce
Effect of bacterial isolate suppressing growth of biogenic amines producers in pilot plant cheese production
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to verify the antimicrobial effect of ML4DP isolate from raw milk on the growth biogenic amines producers. Verification was performed on the RABIT apparatus in reconstituted milk with yeast extract. In the presence of ML4DP isolate identified as Lactobacillus paracasei/casei the inhibition of growth of biogenic amines producing lactobacilli by up to six orders was found. The same isolate was applied in pilot production of Edam type cheese, where the inhibiting activity was not confirmed in full. In cheese in the presence of strain ML4DP the number of decarboxylase positive lactobacilli was reduced after 90 days of cheese ripening by only one order. The total of biogenic amines in cheese was yet decreased, in the case of tyramine by half.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
24
Číslo periodika v rámci svazku
137
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
"I"-"V"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—