Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of prebiotics on adherence of probiotics.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3AJA59" target="_blank" >RIV/26722861:_____/14:JA59 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(14)00082-4/abstract" target="_blank" >http://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(14)00082-4/abstract</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3168/jds.2013-7448" target="_blank" >10.3168/jds.2013-7448</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of prebiotics on adherence of probiotics.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study, we examined the effect of 4 commercially available prebiotics [Orafti GR, Orafti P95, and Orafti Synergy (Beneo GmbH, Mannheim, Germany), and Vivinal (Friesland Foods Domo, Amersfoort, the Netherlands)] and 3 simple saccharides (glucose, galactose, and lactose) on the adherence of 5 probiotic type strains, 2 lactococci starter cultures, and 5 potential dairy probiotic strains from the Culture Collection of Dairy Microorganisms (Tábor, Czech Republic). Adherence was tested in microtiter plates on the following types of substrate: polystyrene alone and polystyrene coated with either porcine mucus or cocultures of the human colon cell lines Caco2 and HT29-MXT (1:9 ratio of HT29-MXT:Caco2). Adherence was evaluated as a change in fluorescencein the well of a microtiter plate. The most commonly observed effect (with a few exceptions) of prebiotics was decreased adherence of the tested strains observed on all types of substrate.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of prebiotics on adherence of probiotics.

  • Popis výsledku anglicky

    In this study, we examined the effect of 4 commercially available prebiotics [Orafti GR, Orafti P95, and Orafti Synergy (Beneo GmbH, Mannheim, Germany), and Vivinal (Friesland Foods Domo, Amersfoort, the Netherlands)] and 3 simple saccharides (glucose, galactose, and lactose) on the adherence of 5 probiotic type strains, 2 lactococci starter cultures, and 5 potential dairy probiotic strains from the Culture Collection of Dairy Microorganisms (Tábor, Czech Republic). Adherence was tested in microtiter plates on the following types of substrate: polystyrene alone and polystyrene coated with either porcine mucus or cocultures of the human colon cell lines Caco2 and HT29-MXT (1:9 ratio of HT29-MXT:Caco2). Adherence was evaluated as a change in fluorescencein the well of a microtiter plate. The most commonly observed effect (with a few exceptions) of prebiotics was decreased adherence of the tested strains observed on all types of substrate.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Dairy Science

  • ISSN

    0022-0302

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    97

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    13

  • Strana od-do

    1983-1990

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus