The effect of prebiotics on adherence of probiotics.
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F14%3AJA59" target="_blank" >RIV/26722861:_____/14:JA59 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(14)00082-4/abstract" target="_blank" >http://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302(14)00082-4/abstract</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3168/jds.2013-7448" target="_blank" >10.3168/jds.2013-7448</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The effect of prebiotics on adherence of probiotics.
Popis výsledku v původním jazyce
In this study, we examined the effect of 4 commercially available prebiotics [Orafti GR, Orafti P95, and Orafti Synergy (Beneo GmbH, Mannheim, Germany), and Vivinal (Friesland Foods Domo, Amersfoort, the Netherlands)] and 3 simple saccharides (glucose, galactose, and lactose) on the adherence of 5 probiotic type strains, 2 lactococci starter cultures, and 5 potential dairy probiotic strains from the Culture Collection of Dairy Microorganisms (Tábor, Czech Republic). Adherence was tested in microtiter plates on the following types of substrate: polystyrene alone and polystyrene coated with either porcine mucus or cocultures of the human colon cell lines Caco2 and HT29-MXT (1:9 ratio of HT29-MXT:Caco2). Adherence was evaluated as a change in fluorescencein the well of a microtiter plate. The most commonly observed effect (with a few exceptions) of prebiotics was decreased adherence of the tested strains observed on all types of substrate.
Název v anglickém jazyce
The effect of prebiotics on adherence of probiotics.
Popis výsledku anglicky
In this study, we examined the effect of 4 commercially available prebiotics [Orafti GR, Orafti P95, and Orafti Synergy (Beneo GmbH, Mannheim, Germany), and Vivinal (Friesland Foods Domo, Amersfoort, the Netherlands)] and 3 simple saccharides (glucose, galactose, and lactose) on the adherence of 5 probiotic type strains, 2 lactococci starter cultures, and 5 potential dairy probiotic strains from the Culture Collection of Dairy Microorganisms (Tábor, Czech Republic). Adherence was tested in microtiter plates on the following types of substrate: polystyrene alone and polystyrene coated with either porcine mucus or cocultures of the human colon cell lines Caco2 and HT29-MXT (1:9 ratio of HT29-MXT:Caco2). Adherence was evaluated as a change in fluorescencein the well of a microtiter plate. The most commonly observed effect (with a few exceptions) of prebiotics was decreased adherence of the tested strains observed on all types of substrate.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Dairy Science
ISSN
0022-0302
e-ISSN
—
Svazek periodika
97
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
13
Strana od-do
1983-1990
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—