Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Fermentace komerčních fruktanů inulinového typu laktobacily a enterokoky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F12%3A00000314" target="_blank" >RIV/00027022:_____/12:00000314 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/12:ZJFRUK12

  • Výsledek na webu

    <a href="http://mlekarskelisty.cz" target="_blank" >http://mlekarskelisty.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Fermentace komerčních fruktanů inulinového typu laktobacily a enterokoky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sledováno bylo využití tří druhu komerčních fruktanů inulinového typu Orafti GR, Orafti Synergy 1 a Orafti P95 při jejich frmentaci probiotickými kulturami Lactobacillus acidophilus CCDM 151, Lactobacillus rhamnosus CCDM 15, Enterococcus durans CCDM 922a Enterococcus faecium CCDM 945 (Sbírka mlékařských mikroorganismů Laktoflora, ČR). Na začátku a na konci 16 hodinové fermentace při optimálních podmínkách pro daný mikroorganismus byly určovány : obsah fruktanů (metoda HPLC s RI detekcí), počet mikroorganismů (plotnovou metodou) a pH substrátu. Z experimentálních výsledků byl zjištěn významný rozdíl mezi fermentací fruktanů laktobacily a enterokoky, přičemž obecně lze hodnotit využívání fruktanů laktobacily jako vyšší než využívání v případě enterokoků.

  • Název v anglickém jazyce

    Fermentability of commercial inuline type fructans by lactobacilly and rnterococci

  • Popis výsledku anglicky

    Fermentability of three commercial inulin type fructans Orafti GR, Orafti Synergy 1 and Orafti P95 by probiotic cultures Lactobacillus acidophilus CCDM 151, Lactobacillus rhamnosus CCDM 15, Enterococcus durans CCDM 922 a Enterococcus faecium CCDM 945 (Culture Collection of Dairy Microorganisms Laktoflora, Czech Republic) was evaluateed. The content of fructans (HPLC Method with RI detection), the bacterial counts (by plate metod) and pH of substrate were determined at the beginning and at the end of 16hours fermentation. The significant differences between both fructan fermentation with lactobacilli or with enterococci were found and utilisation by lactobacilli might be classified as higher.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QI91B274" target="_blank" >QI91B274: Výzkum a vývoj mléčných synbiotických fermentovaných výrobků.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    23

  • Číslo periodika v rámci svazku

    132

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    4-8

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus