Fermentace komerčních fruktanů inulinového typu laktobacily a enterokoky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F12%3A00000314" target="_blank" >RIV/00027022:_____/12:00000314 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/12:ZJFRUK12
Výsledek na webu
<a href="http://mlekarskelisty.cz" target="_blank" >http://mlekarskelisty.cz</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Fermentace komerčních fruktanů inulinového typu laktobacily a enterokoky
Popis výsledku v původním jazyce
Sledováno bylo využití tří druhu komerčních fruktanů inulinového typu Orafti GR, Orafti Synergy 1 a Orafti P95 při jejich frmentaci probiotickými kulturami Lactobacillus acidophilus CCDM 151, Lactobacillus rhamnosus CCDM 15, Enterococcus durans CCDM 922a Enterococcus faecium CCDM 945 (Sbírka mlékařských mikroorganismů Laktoflora, ČR). Na začátku a na konci 16 hodinové fermentace při optimálních podmínkách pro daný mikroorganismus byly určovány : obsah fruktanů (metoda HPLC s RI detekcí), počet mikroorganismů (plotnovou metodou) a pH substrátu. Z experimentálních výsledků byl zjištěn významný rozdíl mezi fermentací fruktanů laktobacily a enterokoky, přičemž obecně lze hodnotit využívání fruktanů laktobacily jako vyšší než využívání v případě enterokoků.
Název v anglickém jazyce
Fermentability of commercial inuline type fructans by lactobacilly and rnterococci
Popis výsledku anglicky
Fermentability of three commercial inulin type fructans Orafti GR, Orafti Synergy 1 and Orafti P95 by probiotic cultures Lactobacillus acidophilus CCDM 151, Lactobacillus rhamnosus CCDM 15, Enterococcus durans CCDM 922 a Enterococcus faecium CCDM 945 (Culture Collection of Dairy Microorganisms Laktoflora, Czech Republic) was evaluateed. The content of fructans (HPLC Method with RI detection), the bacterial counts (by plate metod) and pH of substrate were determined at the beginning and at the end of 16hours fermentation. The significant differences between both fructan fermentation with lactobacilli or with enterococci were found and utilisation by lactobacilli might be classified as higher.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B274" target="_blank" >QI91B274: Výzkum a vývoj mléčných synbiotických fermentovaných výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
23
Číslo periodika v rámci svazku
132
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
4-8
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—