Vývoj mléčných synbiotických fermentovaných nápojů a jogurtů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F13%3A00000460" target="_blank" >RIV/00027022:_____/13:00000460 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/13:KU28
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vývoj mléčných synbiotických fermentovaných nápojů a jogurtů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo na základě experimentálních znalostí o interakcích mezi probiotiky a prebiotiky navrhnout a laboratorně připravit nové synbiotické fermentované mléčné výrobky. Připraveny byly 2 synbiotické fermentované nápoje a 3 synbiotické jogurty s obsahem fruktanů (Orafti P95) a kombinací základních kultur s doplňkovými kulturami s probiotickými vlastnostmi. Oba typy výrobků byly podrobeny 30-dennímu skladování, v průběhu kterého byl přibližně v sedmi-denních intervalech sledován počet mikroorganismů, pH a obsah prebiotik
Název v anglickém jazyce
Development of synbiotic milk-based fermented beverages and yogurts
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to design and to prepare new synbiotic fermented dairy products, based on experimental knowledge on the interactions between pro- and prebiotics. Two synbiotic fermented beverages and three synbiotic yogurts containing fructans (Orafti P95) and a combination of basic cultures and cultures with probiotic properties were prepared. Both, yogurts as well as fermented beverages were subjected to 30-days storage testing, during which bacterial counts, pH values and prebiotic content was monitored.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QI91B274" target="_blank" >QI91B274: Výzkum a vývoj mléčných synbiotických fermentovaných výrobků.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
N
Číslo periodika v rámci svazku
137
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
"V-X"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—