Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Změny profilu mastných kyselin v kozím mléce po přídavku řas do krmné dávky.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23BO58" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#BO58 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/15:69599

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/150-iv-viii.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/150-iv-viii.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Změny profilu mastných kyselin v kozím mléce po přídavku řas do krmné dávky.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Sledovat složení kozího mléka, je důležité jak z nutričních tak technologických důvodů. Mezi významné faktory, které mají vliv na složení kozího mléka a zastoupení mastných kyselin patří výživa zvířat. Účelem této práce bylo stanovit účinek přídavku zelené řasy Chlorella vulgaris do krmné dávky koz bílých krátkosrstých na složení mléka a profil mastných kyselin. Stádo třiceti koz bylo na začátku jejich první laktace rozděleno do dvou skupin po patnácti kusech. Pokusná skupina byla denně přikrmována 10 g granulované řasy Chlorella vulgaris. Kontrolní skupina byla krmena bez přídavku řasy. Sledována byla denní produkce mléka a obsah tuku, bílkovin, laktózy a tukuprosté sušiny a zastoupení masných kyselin. Na základě výsledků bylo zjištěno, že přídavek Chlorella vulgaris nemá vliv na denní produkci mléka ani na obsah tuku, bílkovin, laktózy a tukuprosté sušiny, ale má vliv na profil mastných kyselin.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in fatty acid profile of goat milk after algae inclusion to feed.

  • Popis výsledku anglicky

    The monitoring of goat milk composition is important for both the nutritional and technological reasons. One of the factors that may influence milk composition and fatty acid profile is the feed composition. The purpose of this study was to investigate the effect of Chlorella vulgaris addition into goat diet on milk composition and fatty acid profile. Thirty White Shorthaired dairy goats during their first lactation were divided into two groups of fifteen animals. The feed in the treatment group was daily enriched by the addition of 10 g of granulated Chlorella vulgaris. There was no algae supplementation in the control group. The milk yield and the contents of fat, protein, lactose; non-fat solids and fatty acid profile were studied. Our results showed that Chlorella vulgaris supplementation had no effect on the milk fat, protein and lactose contents and the milk yield, yet it influenced the fatty acid profile.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310107" target="_blank" >QJ1310107: Vliv genetického polymorfizmu lipogenických enzymů na složení mléčného tuku a obsah mastných kyselin v mléce malých přežvýkavců (kozy a ovce).</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    150

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    "iv"-"viii"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus