Hodnocení složkových, Hygienických, fyzikálních a technologických ukazatelů syrového ovčího a kozího mléka a jejich srovnání s kravským mlékem
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23KL03" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#KL03 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/15:43906981 RIV/62157124:16270/15:43873621
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-xvi-xix.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-xvi-xix.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hodnocení složkových, Hygienických, fyzikálních a technologických ukazatelů syrového ovčího a kozího mléka a jejich srovnání s kravským mlékem
Popis výsledku v původním jazyce
Bylo odebíráno bazénové kravské mléko (n = 130) a mléko od malých přežvýkavců (kozí n = 17; ovčí n = 8). U vzorků byly stanoveny složkové, hygienické, fyzikální a technologické ukazatele mléka a z výsledných hodnot byly vypočteny základní statistické charakteristiky pro hodnocení rozdílů mezi sledovanými druhy mlék. Získané výsledky mléčných ukazatelů korespondovaly s hodnotami s ohledem na biologický druh mléka. Statisticky významné rozdíly byly potvrzeny mezi mlékem kravským a kozím v 88,9 % všech sledovaných ukazatelích, následně mezi kravským a ovčím (83,3 %) a mezi mlékem malých přežvýkavců byly významné v 72,2 % případů. Z dosažených výsledků a jejich hodnocení lze usoudit, že daný soubor vzorků kravského mléka lze využít jako podklad pro srovnání a tvorbu nových limitů ukazatelů syrového mléka malých přežvýkavců (kozí a ovčí mléko).
Název v anglickém jazyce
Evaluation of compositional, hygienic, physical and technological parameters of raw sheep and goat´s milk and their comparison with cow's milk
Popis výsledku anglicky
The cow's bulk milk samples (n = 130) and bulk milk samples from small ruminants (goat n = 17; sheep n = 8) were collected. The compositional, hygiene, physical and technological parameters were observed and the basic statistical characteristics between monitored milk were calculated. The obtained results of milk indicators correspond with the values with regard to biological types of milk. Statistically significant differences were confirmed between cow's and goat´s milk in 88.9% of all monitored indicators, then between cow´s and sheep milk (83.3%) and the differences between milk of small ruminants were significant in 72.2% of cases. The obtained results and their evaluation can be concluded that the collection is cow's milk can be used as a basis for comparison, and creating new limits of indicators of raw milk from small ruminants (goat´s and sheep milk).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
26
Číslo periodika v rámci svazku
152
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"xvi"-"xix"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—