Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hodnocení složkových, Hygienických, fyzikálních a technologických ukazatelů syrového ovčího a kozího mléka a jejich srovnání s kravským mlékem

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23KL03" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#KL03 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/15:43906981 RIV/62157124:16270/15:43873621

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-xvi-xix.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-xvi-xix.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hodnocení složkových, Hygienických, fyzikálních a technologických ukazatelů syrového ovčího a kozího mléka a jejich srovnání s kravským mlékem

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bylo odebíráno bazénové kravské mléko (n = 130) a mléko od malých přežvýkavců (kozí n = 17; ovčí n = 8). U vzorků byly stanoveny složkové, hygienické, fyzikální a technologické ukazatele mléka a z výsledných hodnot byly vypočteny základní statistické charakteristiky pro hodnocení rozdílů mezi sledovanými druhy mlék. Získané výsledky mléčných ukazatelů korespondovaly s hodnotami s ohledem na biologický druh mléka. Statisticky významné rozdíly byly potvrzeny mezi mlékem kravským a kozím v 88,9 % všech sledovaných ukazatelích, následně mezi kravským a ovčím (83,3 %) a mezi mlékem malých přežvýkavců byly významné v 72,2 % případů. Z dosažených výsledků a jejich hodnocení lze usoudit, že daný soubor vzorků kravského mléka lze využít jako podklad pro srovnání a tvorbu nových limitů ukazatelů syrového mléka malých přežvýkavců (kozí a ovčí mléko).

  • Název v anglickém jazyce

    Evaluation of compositional, hygienic, physical and technological parameters of raw sheep and goat´s milk and their comparison with cow's milk

  • Popis výsledku anglicky

    The cow's bulk milk samples (n = 130) and bulk milk samples from small ruminants (goat n = 17; sheep n = 8) were collected. The compositional, hygiene, physical and technological parameters were observed and the basic statistical characteristics between monitored milk were calculated. The obtained results of milk indicators correspond with the values with regard to biological types of milk. Statistically significant differences were confirmed between cow's and goat´s milk in 88.9% of all monitored indicators, then between cow´s and sheep milk (83.3%) and the differences between milk of small ruminants were significant in 72.2% of cases. The obtained results and their evaluation can be concluded that the collection is cow's milk can be used as a basis for comparison, and creating new limits of indicators of raw milk from small ruminants (goat´s and sheep milk).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    26

  • Číslo periodika v rámci svazku

    152

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "xvi"-"xix"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus