Výskyt enterotoxin-produkujících kmenů Staphylococcus aureus v syrovém mléce na území České republiky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23KL48" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#KL48 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/15:43873617
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt enterotoxin-produkujících kmenů Staphylococcus aureus v syrovém mléce na území České republiky
Popis výsledku v původním jazyce
Mléko je komoditou, která se vyznačuje vysokou nutriční hodnotou a jeho konzumace je mnoha odborníky v oblasti výživy podporována. Otázce kvality a bezpečnosti mléka, ale také mléčných výrobků, je dlouhodobě věnována pozornost. V dnešní době je spotřebiteli nabízena široká škála tržních druhů mléka, včetně syrového mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů nebo přímo na farmách. Cílem naší studie bylo sledování mikrobiologické kvality vzorků syrového mléka získaných z farem na území České republiky, se zaměřením na výskyt enterotoxin-produkujících kmenů Staphylococcus aureus. Studie probíhala v období let 2012-2014, kdy na 33 (9 ekologických, 24 konvenčních) mléčných farmách byl prováděn odběr syrového mléka. Celkem tak bylo získáno 210 vzorků syrového mléka, z toho 154 kravského, 33 kozího a 23 ovčího mléka. V rámci studie byly potvrzeny baktérie S. aureus u 64 vzorků (30,5 %). Celkem bylo izolováno 71 kmenů S. aureus. Z těchto kmenů bylo 32 (45,1 %) izolátů pozitivních na přítomnost genů kódujících stafylokokové enterotoxiny (SEs). Nejčastější záchyt byl zaznamenán u genů sec (14,1 %) a kombinace genů pro produkci enterotoxinu G, I (9,9 %).
Název v anglickém jazyce
Occurrence of enterotoxin-producing strains Staphylococcus aureus in raw milk in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
Milk is a commodity that is characterized by high nutritional value and its consumption is by many experts in the field of nutrition supported. The question of quality and safety of milk, but also dairy products, has long been given special attention. Nowadays consumers presented with a wide variety of commercial types of milk, including raw milk sold through vending machines or directly on farms. Aim of this study was to monitor the microbiological quality of raw milk in the Czech Republic, focusing on the occurrence of enterotoxin-producing Staphylococcus aureus. Sampling was carried out in the period of 2012-2014 for a total of 33 (9 of ecological, 24 of convetional) dairy farms in the Czech Republic. Overall, 210 samples of raw milk (154 samples of cow, 33 of goat milk and 23 of ovine milk) were collected and tested. S. aureus were detected in 64 samples (30.5%). On the whole 71 strains of S. aureus were obtained. Out of 71strains of S. aureus were 32 (45.1%) isolates positive for presence of genes encoding staphylococcal enterotoxins (SEs). The most common genes observed were sec (14.1%) and the combination of genes for the production of enterotoxin G and I (9.9%).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Veterinářství
ISSN
0506-8231
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
7
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
546-549
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—