Metodika izolace DNA v kvalitě pro PCR z komplexních vzorků pomocí magnetických mikročástic
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23NE34" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#NE34 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/metodika_qj1210300_cm2.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/metodika_qj1210300_cm2.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Metodika izolace DNA v kvalitě pro PCR z komplexních vzorků pomocí magnetických mikročástic
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem metodiky je izolovat DNA v kvalitě vhodné pro PCR z tekutých i tuhých komplexních vzorků, zejména mléčných výrobků a dalších potravin, potravinových doplňků, trusu, výkalů aj. vzorků potenciálně obsahujících směsnou mikroflóru a/nebo inhibitory PCR, pomocí magnetických mikročástic funkcionalizovaných karboxylovými skupinami. Metodika zahrnuje přípravu vzorků pro analýzu, lyzi buněk, přípravu směsi lyzátu a magnetických kuliček, separaci a následnou eluci reversibilně navázané DNA na magnetických kuličkách a ověření amplifikace DNA pomocí PCR.
Název v anglickém jazyce
Methodology for the isolation of DNA of PCR quality from complex samples using magnetic microparticles
Popis výsledku anglicky
The aim of this methodology is to isolate DNA of PCR quality from solid and liquid complex samples, especially dairy products and other foods, food supplements, faeces and other samples potentially containing mixed microflora and/or PCR inhibitors, using magnetic microparticles functionalized by carboxyl groups. The methodology involves sample preparation prior analysis, cell lysis, preparation of mixture with lysate and magnetic beads, the separation and subsequent elution of reversibly bonded DNA onto magnetic beads and the verification of DNA amplification using PCR.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210300" target="_blank" >QJ1210300: Systémy jištění kvality a bezpečnosti mlékárenských výrobků vhodnými metodami aplikovatelnými v praxi</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
QJ1210300 CM2
Číslo předpisu
SVS/2015/135589-G
Technické parametry
Smlouva o uplatnění certifikované metodiky ze dne 6. 11. 2015. Ústav živočišné fyziologie a genetiky AV ČR, v.v.i., Rumburská 89, Liběchov 27721. Ředitel Ing. Jan Kopečný, DrSc., tel.: 606735714
Ekonomické parametry
Úspora nákladů na materiál a čas pracovníků cca 200,- Kč/vzorek. Při analýze např. 200 vzorků ročně bude za 5 let úspora 200 tis. Kč. Metodika navíc umožňuje rozšíření spektra analýz pomocí PCR i na komplexní vzorky.
Označení certifikačního orgánu
Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy, Slezská 100/7, Praha 2, 12000
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů