Produkční médium na bázi syrovátky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA27" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA27 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028610.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028610.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkční médium na bázi syrovátky
Popis výsledku v původním jazyce
Syrovátka jako odpadní produkt při výrobě sýrů a tvarohů je cenným zdrojem celé řady nutrietů, a proto lze tuto surovinu dále využívat k dalším aplikacím. Syrovátková báze suplementovaná o další vybrané nutrienty je vhodné médium pro fermentační technologie zaměřené na zvýšenou produkci antimikrobiálních látek konkrétně nisinu. Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako potravinářské konzervační aditivum. Vykazuje antimikrobiální aktivitu vůči grampozitivním bakteriím rodů Listeria, Micrococcus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium a dalším. Výroba nisinu spočívá ve fermentaci vhodného média s dodatečným obsahem utilizovatelných živin produkčními kmeny. Produkční médium na bázi syrovátky, podle tohoto technického řešení, jehož podstata spočívá v tom, že obsahuje zejména sladkou syrovátku, polysorbatum 80, bakterie mléčného kvašení Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731 v denzitě min. 106. Médium dále obsahuje doplňky s obsahem obohaceným o zdroje dusíku a uhlíku. Produkční médium dosahuje výslednou produkční denzitu 103 až104.
Název v anglickém jazyce
Whey-based production medium
Popis výsledku anglicky
Whey as a waste product in the production of cheese and curd is a valuable source of a wide range of nutrients, and therefore can be to used for other applications. Whey base supplemented by selected nutrients, is a suitable medium for fermentation technology to enhance production of antimicrobial substances specifically nisin. Nisin is the oldest and most studied bacteriocin belonging to the group of lantibiotics and is approved by the World Health Organization (WHO) as a food preservative additive. Exhibit antimicrobial activity against Gram positive bacteria of the genus Listeria, Micrococcus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium and other. Production of nisin involves fermentation of a suitable medium with the additional content of nutrients by production strains. The production medium based on whey, according to this invention whose principle consists in that it contains, in particular sweet whey, polysorbate 80, lactic acid bacteria Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731 min density. 106. The medium further contains supplements containing enriched nitrogen and carbon sources. Production medium reaches final production density of 103 až104.
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1310254" target="_blank" >QJ1310254: Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních aplikacích</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
28610
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Způsob využití
A - Výsledek využívá pouze poskytovatel
Druh možnosti využití
P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence