Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkční médium na bázi syrovátky

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F15%3A%23SA27" target="_blank" >RIV/26722861:_____/15:#SA27 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028610.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0028/uv028610.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkční médium na bázi syrovátky

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Syrovátka jako odpadní produkt při výrobě sýrů a tvarohů je cenným zdrojem celé řady nutrietů, a proto lze tuto surovinu dále využívat k dalším aplikacím. Syrovátková báze suplementovaná o další vybrané nutrienty je vhodné médium pro fermentační technologie zaměřené na zvýšenou produkci antimikrobiálních látek konkrétně nisinu. Nisin je nejstarším a nejvíce prostudovaným bakteriocinem patřícím do skupiny lantibiotik a je schválen Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako potravinářské konzervační aditivum. Vykazuje antimikrobiální aktivitu vůči grampozitivním bakteriím rodů Listeria, Micrococcus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium a dalším. Výroba nisinu spočívá ve fermentaci vhodného média s dodatečným obsahem utilizovatelných živin produkčními kmeny. Produkční médium na bázi syrovátky, podle tohoto technického řešení, jehož podstata spočívá v tom, že obsahuje zejména sladkou syrovátku, polysorbatum 80, bakterie mléčného kvašení Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731 v denzitě min. 106. Médium dále obsahuje doplňky s obsahem obohaceným o zdroje dusíku a uhlíku. Produkční médium dosahuje výslednou produkční denzitu 103 až104.

  • Název v anglickém jazyce

    Whey-based production medium

  • Popis výsledku anglicky

    Whey as a waste product in the production of cheese and curd is a valuable source of a wide range of nutrients, and therefore can be to used for other applications. Whey base supplemented by selected nutrients, is a suitable medium for fermentation technology to enhance production of antimicrobial substances specifically nisin. Nisin is the oldest and most studied bacteriocin belonging to the group of lantibiotics and is approved by the World Health Organization (WHO) as a food preservative additive. Exhibit antimicrobial activity against Gram positive bacteria of the genus Listeria, Micrococcus, Staphylococcus, Streptococcus, Bacillus, Clostridium and other. Production of nisin involves fermentation of a suitable medium with the additional content of nutrients by production strains. The production medium based on whey, according to this invention whose principle consists in that it contains, in particular sweet whey, polysorbate 80, lactic acid bacteria Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731 min density. 106. The medium further contains supplements containing enriched nitrogen and carbon sources. Production medium reaches final production density of 103 až104.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40500 - Other agricultural sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310254" target="_blank" >QJ1310254: Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních aplikacích</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    28610

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence