Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Semi-kontinuální fermentace sladké syrovátky za účelem produkce nisinu kmenem Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F16%3A63522436" target="_blank" >RIV/70883521:28610/16:63522436 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/16:N0000088

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Semi-kontinuální fermentace sladké syrovátky za účelem produkce nisinu kmenem Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V této studii byla ověřována semi-kontinuální fermentace sladké čerstvé a obnovené syrovátky pro produkci nisinu za udržování konstantního pH. K fermentaci syrovátky byl použit kmen Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731 s vysokou produkcí nisinu. Vliv provzdušňování na produkci bakteriocinu nebyl při předchozí vsádkové fermentaci potvrzen, proto při semi-kontinuální fermentaci nebylo provzdušňování aplikováno. Substrát byl v pravidelných intervalech odebírán a analyzován na aktivitu nisinu pomocí agarové difuzní metody. Úbytek fermentu byl vždy nahrazen čerstvou syrovátkou. Souběžně se semikontinuální fermentací byla provedena jako srovnávací fermentace vsádková. Bylo zjištěno, že za optimalizovaných podmínek (30 °C a přídavku 0,1 % Tweenu 80) byla produkce nisinu maximální již po 6 hodinách a poté již byla konstantní.

  • Název v anglickém jazyce

    Semi-continuous fermentation of sweet whey by strain Lactoccocus lactis subsp. lactis CCDM 731 to produce nisin

  • Popis výsledku anglicky

    The production of nisin in semi-continuous fermentations of fresh and reconstituted sweet whey was tested in this study. The selected nisin-high-producing strain Lactococcus lactis subsp. lactis CCDM 731 was used for these fermentations realized at constant pH. The effect of aeration was not confirmed during batch fermentation and therefore aeration was not further applied. In semi-continuous process, a portion of the culture was withdrawn at regularly intervals and analysed on nisin activity by agar diffusion metod. Culture depletion was always substituted by fresh medium. The parallel batch fermentation was performed to compare the effect on the production of nisin. Higher nisin production was investigated in semi-continuous fermentation and the maximum nisin activity was reached for 6 hours at optimised conditions: 30°C, addition of 0.1% Tween 80. The nisin activity stayed constant after this time.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1310254" target="_blank" >QJ1310254: Výzkum využití syrovátky, jako odpadní látky mlékárenského průmyslu, k produkci antimikrobiálních sloučenin pro modifikace hydrofilních polymerních systémů s využitím v kosmetických a medicinálních aplikacích</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    27

  • Číslo periodika v rámci svazku

    5

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    19-22

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus