Proteolysis in Raw Milk in Relation to Microbiological Indicators
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000012" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000012 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/193633.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/193633.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.17221/64/2016-CJFS" target="_blank" >10.17221/64/2016-CJFS</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Proteolysis in Raw Milk in Relation to Microbiological Indicators
Popis výsledku v původním jazyce
Proteolysis in raw milk is a crucial parameter indicating both cow’s mastitis and the technological problems or spoilage risk of final products. However, a suitable analytical method for its early detection in practice is still missing. Thus, we proposed a spectrophotometric determination of milk proteolysis equivalent (MPE). We tested this method on 104 bovine raw milk samples in relation to their somatic cell count (SCC) as an indicator of native proteolysis, and the total count of mesophilic bacteria (TCMB) and the total count of psychrotrophic bacteria (TCPB) as indicators of microbial proteolysis. Correlation coefficients between log TCMB and MPE and log TCPB and MPE were 0.3651 and 0.4152, respectively (both P < 0.001). SCC was not correlated with MPE (P > 0.05). We estimated the MPE limit indicating an incipient risk of proteolysis in the range from 0.9366 to 1.02 mmol/l. The determination of MPE seems to be a promising method applicable in the control of raw milk.
Název v anglickém jazyce
Proteolysis in Raw Milk in Relation to Microbiological Indicators
Popis výsledku anglicky
Proteolysis in raw milk is a crucial parameter indicating both cow’s mastitis and the technological problems or spoilage risk of final products. However, a suitable analytical method for its early detection in practice is still missing. Thus, we proposed a spectrophotometric determination of milk proteolysis equivalent (MPE). We tested this method on 104 bovine raw milk samples in relation to their somatic cell count (SCC) as an indicator of native proteolysis, and the total count of mesophilic bacteria (TCMB) and the total count of psychrotrophic bacteria (TCPB) as indicators of microbial proteolysis. Correlation coefficients between log TCMB and MPE and log TCPB and MPE were 0.3651 and 0.4152, respectively (both P < 0.001). SCC was not correlated with MPE (P > 0.05). We estimated the MPE limit indicating an incipient risk of proteolysis in the range from 0.9366 to 1.02 mmol/l. The determination of MPE seems to be a promising method applicable in the control of raw milk.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
40500 - Other agricultural sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1230044" target="_blank" >QJ1230044: Stanovení parametrů pro legislativní hodnocení kvality a zdravotní nezávadnosti syrového mléka krav, ovcí a koz</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Food Sciences
ISSN
1212-1800
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
306-312
Kód UT WoS článku
000383113000003
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-84986001187