Vybrané metodické pohledy na některé možnosti popisu rozvoje proteolýzy bílkovin mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000045" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000045 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-20-25.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_159-20-25.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vybrané metodické pohledy na některé možnosti popisu rozvoje proteolýzy bílkovin mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Proteolýza v syrovém mléce je důležitým faktorem senzorické kvality. Počátek proteolýzy souvisí také se srážením bílkovin. Byly vyhodnoceny vztahy mezi ekvivalentem proteolýzy (EPM; koncentrace primárních aminoskupin) a zdravotními, hygienickými a složkovými ukazateli syrového bazénového kravského mléka. U části vzorků byla iniciována nekulturní proteolýza = uložení po 24 hod. při 10 °C. Průměr EPM činil v nativním souboru 0,9165 ± 0,063 mmol l-1. Pokusným zásahem vzrostly geometrické průměry celkového počtu mezofilních (CPM) a počtu psychrotrofních mikroorganismů (PSY) z 13 713 a 10 728 na 811 927 a 830 819 CFU ml-1 (P < 0,001). Mezi log CPM a EPM byl korelační koeficient (r) 0,3651 (P < 0,01). Mezi log PSY a EPM byl r 0,4152 (P < 0,001). Vztahy složek v nativním mléce byly: tuk × EPM, r = 0,2236; bílkoviny × EPM, 0,2207; laktóza × EPM, -0,0663; sušina tukuprostá × EPM, 0,1616 (všechny P > 0,05).
Název v anglickém jazyce
Chosen methodical view on some possibilities of description of proteolysis development in milk
Popis výsledku anglicky
Proteolysis in raw milk is important factor in sensory quality. The beginning of proteolysis is also associated with protein coagulation. The relationships between proteolysis equivalent (EPM; the concentration of primary amino groups) and health, hygiene and composition indicators of raw cow's milk were evaluated. The spontaneous uncultured proteolysis was initiated in some of samples when stored for 24 hours at 10 °C. The EPM average was 0.9165 ± 0.063 mmol l-1 in the native file. Experimental intervention increased the geometric mean of the total count of mesophilic (CPM) and psychrotrophic microorganisms (PSY) from 13,713 and 10,728 to 811,927 and 830,819 CFU ml-1 (P < 0.001). The correlation coefficient (r) between the log CPM and EPM was 0.3651 (P < 0.01) and between log PSY and EPM 0.4152 (P < 0.001). Results of relationships of components in native milk were: fat × EPM, r = 0.2236; protein × EPM, 0.2207; lactose × EPM, -0.0663; solids non-fat × EPM, 0.1616 (all P > 0.05).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FM - Hygiena
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
27/159
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
20-25
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—