Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Aktuálne faktory ovplyvňujúce kvalitu a bezpečnosť kravského mlieka ako potravinárskej suroviny

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000052" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000052 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Aktuálne faktory ovplyvňujúce kvalitu a bezpečnosť kravského mlieka ako potravinárskej suroviny

  • Popis výsledku v původním jazyce

    PP Prezentace a článek ve sborníku: „Kvalita surového mlieka 2016“, 22. 9. 2016, VÚM Žilina, s. 1-14. Práce prezentuje shrnutí vlastních a literárních výsledků ohledně termostability mléka a jeho syřitelnosti s ohledem na riziko proteolýzy a lipolýzy v syrovém kravském mléce, která je vyjádřena obsahem volných mastných kyselin (VMK). Mezi log celkového počtu mikroorganismů a ekvivalentem proteolýzy (EPM) byl korelační koeficient 0,3651 (P<0,01). Mezi log počtu psychrotrofních baktérií a EPM byl 0,4152 (P<0,001). Mastitidní stav (počet somatických buněk) zhoršoval kvalitu mléka nárůstem VMK s korelačním indexem 0,703 (P<0,001) a logicky redukoval laktózu s korelačním koeficientem –0,522 (P<0,001). Poměr tuk/bílkoviny v mléce (T/B) je ukazatelem energetické bilance dojnic. Vysoká hodnota T/B je podezřením na subklinickou ketózu. 39,5 % variability ve VMK je určeno variacemi v T/B. Také poměr tuk/laktóza (T/L) je dobrým ukazatelem energetické bilance krav. 19,6 % variability ve VMK je vysvětlitelných variacemi v T/L.

  • Název v anglickém jazyce

    Current factors affecting the quality and safety of cow milk as raw foodstuff material

  • Popis výsledku anglicky

    Presentation and contribution in collection: „Kvalita surového mlieka 2016“, 22. 9. 2016, VÚM Žilina, s. 1-14. This paper presents a summary of the literature and our own results concerning the thermal stability of milk and its cheeseability with regard to the risk of proteolysis and lipolysis in cow's milk, which is expressed by free fatty acids (VMK). Between log of the total count of bacteria and proteolysis equivalent (EPM) was correlation coefficient 0.3651 (P<0.01) and between log of psychrotrophic bacteria and EPM was 0.4152 (P<0.001). Mastitis status (somatic cell count) deteriorated milk quality by VMK increase with correlation index 0.703 (P<0.001) and logically reduced lactose with correlation coefficient -0.522 (P<0.001). The fat/protein ratio in milk (T/B) is energy balance indicator of dairy cows. Its high value is suspicion on subclinical ketosis. 39.5% of the VMK variability is explainable by T/B variations. Also the fat/lactose ratio (T/L) is a good indicator of cow energy balance. 19.6% of the variability in VMK is explainable by T/L variations.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů