Předpověď úrovně termostability syrového kravského mléka pro výběr suroviny ke zpracování na kondenzované mléko podle faktorů prvovýroby
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000049" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000049 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43210/16:43910557
Výsledek na webu
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/um_ro1416_cm30.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/um_ro1416_cm30.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Předpověď úrovně termostability syrového kravského mléka pro výběr suroviny ke zpracování na kondenzované mléko podle faktorů prvovýroby
Popis výsledku v původním jazyce
Certifikovaná metodika je zaměřena na prakticky efektivní selekci syrového mléka podle předpovědi o jeho termostabilitě. Cílem bylo provést vyhodnocení vztahů složení mléka, prvovýrobních faktorů a termostability mléka (TES) na velkém souboru dat během celé sezóny (n = 2 829). Výsledky ukázaly, že průměrná TES (x±sx) činila 20,71±8,19 minuty (geom. průměr = 19 a medián = 20 min.), od 3 do 57 minut. Variační koeficient činil 39,6 %. Modelem byly hodnoceny vlivy: roku; sezóny; měsíce; nadmořské výšky; úhrnu ročních srážek; počtu dojnic; výše dojivosti; plemene; typu dojení; stlaní stáje; pastvy; farmy. Vysvětlení variability log TES modelem činilo 41,1 %. Významný byl vliv všech faktorů na TES, P<0,001. Výsledky mohou přispět k metodě efektivního výběru suroviny pro mléčné produkty s vyšším tepelným namáháním. Postup podporuje technologickou jistotu zpracovatele mléka.
Název v anglickém jazyce
The prediction of the thermostability level of raw cow milk for the selection of raw materials to be processed into condensed milk according to primary production factors
Popis výsledku anglicky
Certified method is focused on practical effective selection of raw milk according to predictions about its thermostability. The aim was to evaluate the relationships between milk composition, factors of primary milk production and milk thermostability (TES) on large data file during whole season (n = 2,829). The results showed that the TES mean (x ± sx) was 20.71 ± 8.19 minutes (geom. mean = 19, median = 20 min.), from 3 to 57 minutes. Variation coefficient was 39.6%. There were evaluated the factors by model: the year; season; months; altitude; annual precipitations; the number of dairy cows; milk yield; breed; type of milking; barn litter; grazing; farm. Log TES variability explanation by model amounted to 41.1%. Effects of all factors on TES were significant at P<0.001. The results should contribute to an effective method of raw milk selection for dairy products with higher thermal stress during processing. The procedure promotes technological certainty of milk processor.
Klasifikace
Druh
N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
RO1416 CM 30
Číslo předpisu
SVS/2016/152031-G
Technické parametry
Pravidelná systematická podpora kvality specificky efektivní selekce suroviny pro výrobu mléčných výrobků s vyšším nárokem na tepelné ošetření a s vyšší přidanou hodnotou a tím podpora technologické jistoty zpracovatele.
Ekonomické parametry
Ekonomický dopad je součástí selekce suroviny podle praktických podmínek pro výrobu tepelně namáhaných mléčných výrobků. Postup podporuje technologickou jistotu zpracovatele mléka. Při roční spotřebě mléka závodem na náročnější tepelné zpracování (18 250 000 l) a při zkvalitnění technologického procesu (snížení příslušných technologických ztrát na 50 % a zvýšení kvality o 5 %) může tvořit podíl do 0,3 % (kvalifikovaným odhadem) na příslušných tržbách.
Označení certifikačního orgánu
Státní veterinární správa České republiky, Slezská 7, Praha 2, 120 56
Datum certifikace
—
Způsoby využití výsledku
C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů