Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Předpověď úrovně termostability syrového kravského mléka pro výběr suroviny ke zpracování na kondenzované mléko podle faktorů prvovýroby

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000049" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000049 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43210/16:43910557

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/um_ro1416_cm30.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodidy/um_ro1416_cm30.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Předpověď úrovně termostability syrového kravského mléka pro výběr suroviny ke zpracování na kondenzované mléko podle faktorů prvovýroby

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Certifikovaná metodika je zaměřena na prakticky efektivní selekci syrového mléka podle předpovědi o jeho termostabilitě. Cílem bylo provést vyhodnocení vztahů složení mléka, prvovýrobních faktorů a termostability mléka (TES) na velkém souboru dat během celé sezóny (n = 2 829). Výsledky ukázaly, že průměrná TES (x±sx) činila 20,71±8,19 minuty (geom. průměr = 19 a medián = 20 min.), od 3 do 57 minut. Variační koeficient činil 39,6 %. Modelem byly hodnoceny vlivy: roku; sezóny; měsíce; nadmořské výšky; úhrnu ročních srážek; počtu dojnic; výše dojivosti; plemene; typu dojení; stlaní stáje; pastvy; farmy. Vysvětlení variability log TES modelem činilo 41,1 %. Významný byl vliv všech faktorů na TES, P<0,001. Výsledky mohou přispět k metodě efektivního výběru suroviny pro mléčné produkty s vyšším tepelným namáháním. Postup podporuje technologickou jistotu zpracovatele mléka.

  • Název v anglickém jazyce

    The prediction of the thermostability level of raw cow milk for the selection of raw materials to be processed into condensed milk according to primary production factors

  • Popis výsledku anglicky

    Certified method is focused on practical effective selection of raw milk according to predictions about its thermostability. The aim was to evaluate the relationships between milk composition, factors of primary milk production and milk thermostability (TES) on large data file during whole season (n = 2,829). The results showed that the TES mean (x ± sx) was 20.71 ± 8.19 minutes (geom. mean = 19, median = 20 min.), from 3 to 57 minutes. Variation coefficient was 39.6%. There were evaluated the factors by model: the year; season; months; altitude; annual precipitations; the number of dairy cows; milk yield; breed; type of milking; barn litter; grazing; farm. Log TES variability explanation by model amounted to 41.1%. Effects of all factors on TES were significant at P<0.001. The results should contribute to an effective method of raw milk selection for dairy products with higher thermal stress during processing. The procedure promotes technological certainty of milk processor.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510339" target="_blank" >QJ1510339: Komplexní systém zvýšení kvality mléka, mléčných produktů a monitoring zdravotního stavu krav s cílem zvýšit přidanou hodnotu zemědělské produkce v ČR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    RO1416 CM 30

  • Číslo předpisu

    SVS/2016/152031-G

  • Technické parametry

    Pravidelná systematická podpora kvality specificky efektivní selekce suroviny pro výrobu mléčných výrobků s vyšším nárokem na tepelné ošetření a s vyšší přidanou hodnotou a tím podpora technologické jistoty zpracovatele.

  • Ekonomické parametry

    Ekonomický dopad je součástí selekce suroviny podle praktických podmínek pro výrobu tepelně namáhaných mléčných výrobků. Postup podporuje technologickou jistotu zpracovatele mléka. Při roční spotřebě mléka závodem na náročnější tepelné zpracování (18 250 000 l) a při zkvalitnění technologického procesu (snížení příslušných technologických ztrát na 50 % a zvýšení kvality o 5 %) může tvořit podíl do 0,3 % (kvalifikovaným odhadem) na příslušných tržbách.

  • Označení certifikačního orgánu

    Státní veterinární správa České republiky, Slezská 7, Praha 2, 120 56

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů