Antibakteriální účinek medu na kmeny Staphylococcus aureus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000079" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000079 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26784246:_____/16:N0000001
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_158-1-5.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2016/158-159/veda_158-1-5.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antibakteriální účinek medu na kmeny Staphylococcus aureus
Popis výsledku v původním jazyce
Byl testován antimikrobiální účinek čtyř druhů českých medů na vybrané kmeny Staphylococcus aureus: květový med s obsahem konopného pylu (K), květový med bez konopného pylu (BK), květový řepkový med (S) a med medovicový lesní (M). Bakteriální kmeny pocházely z prvovýroby mléka (n = 6; 4 kmeny od dojnic, 1 od kozy a 1 od chovatele koz). Mléko bylo odebíráno od zvířat s podezřením na mastitidní onemocnění. Med byl testován o koncentraci 5 až 40 %. Výrazná inhibice (až 98 %) byla u medu M již při 15 % koncentraci medu, zatímco podobný efekt (95 %) byl u medu BK až při jeho koncentraci 30 %. U medu K byla inhibice 90 % až při jeho koncentraci 35 %. U světlého řepkového medu S byl inhibiční účinek v případě 40 % medu jen max. 37 %. Z výsledků se med jeví jako vhodná surovina pro výrobu ekologicky šetrných přípravků, využitelných jako alternativní léčba v případě zánětů mléčné žlázy a ochrany před šířením patogenních a rezistentních mikroorganismů v prvovýrobě mléka.
Název v anglickém jazyce
Antibacterial effect of honey on Staphylococcus aureus strains
Popis výsledku anglicky
The antimicrobial effect of four types of Czech honey was tested on selected Staphylococcus aureus strains: blossom honey containing pollen from hemp (K), blossom honey without hemp pollen (BK), blossom honey from oilseed rape (S) and honeydew (M). The bacterial strains originated from primary milk production (n = 6; 4 strains from cows, 1 strain from goat and 1 from a breeder of goats). Milk was collected from animals with suspicion of mastitis disease. Honey was tested at a concentration of 5-40%. The significant inhibition (98%) was in the M honey already at 15% concentration of honey, while a similar effect (95%) was for honey BK only after having its concentration of 30%. The inhibition of 90% for hemp honey K was reached at its concentration of 35%. The inhibitory effect in case of oilseed rape honey S was only max. 37% at its concentration of 40%. From the results it is evident that honey appears to be a suitable raw material for production of organic sustainable products usable as an alternative therapy in the case of mastitis, and for protection against spreading of pathogenic and resistant microorganisms in dairy production.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510047" target="_blank" >QJ1510047: Využití synergických účinků konopí, medu a propolisu pro podpůrnou léčbu infekcí mléčné žlázy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
27/158
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
1-5
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—