Antibacterial activity of honey
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027162%3A_____%2F18%3AN0000145" target="_blank" >RIV/00027162:_____/18:N0000145 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/17:43877122
Výsledek na webu
<a href="http://www.maso-international.cz/antibacterial-activity-of-honey/" target="_blank" >http://www.maso-international.cz/antibacterial-activity-of-honey/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Antibacterial activity of honey
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to monitor the antimicrobial activity of honey. The effects of 44 samples of honey (29 blossom honeys, 15 honeydew honeys) were tested using an agar dilution method on 65 bacterial strains (genera Staphylococcus, Streptococcus, Listeria, Klebsiella, Escherichia and Paenibacillus). All the samples of honey inhibited the growth of all tested strains of L. monocytogenes, S. xylosus, P. larvae, P. alvei and Str. dysgalactiae and one strain of methicillin-sensitive S. aureus. 54.5% of the honeys showed high antimicrobial activity (inhibiting the growth of all the bacterial strains). This activity was higher in honeydew honeys (73.3%) than in blossom honeys (44.8%). Acacia and sunflower honey inhibited the growth of all the bacteria. The lowest antibacterial activity of the samples of honey was seen on Klebsiella spp.
Název v anglickém jazyce
Antibacterial activity of honey
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to monitor the antimicrobial activity of honey. The effects of 44 samples of honey (29 blossom honeys, 15 honeydew honeys) were tested using an agar dilution method on 65 bacterial strains (genera Staphylococcus, Streptococcus, Listeria, Klebsiella, Escherichia and Paenibacillus). All the samples of honey inhibited the growth of all tested strains of L. monocytogenes, S. xylosus, P. larvae, P. alvei and Str. dysgalactiae and one strain of methicillin-sensitive S. aureus. 54.5% of the honeys showed high antimicrobial activity (inhibiting the growth of all the bacterial strains). This activity was higher in honeydew honeys (73.3%) than in blossom honeys (44.8%). Acacia and sunflower honey inhibited the growth of all the bacteria. The lowest antibacterial activity of the samples of honey was seen on Klebsiella spp.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510047" target="_blank" >QJ1510047: Využití synergických účinků konopí, medu a propolisu pro podpůrnou léčbu infekcí mléčné žlázy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso International – Journal of Food Science and Technology
ISSN
1805-5281
e-ISSN
—
Svazek periodika
8
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
23-26
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—