Antibakteriální aktivita medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876197" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876197 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antibakteriální aktivita medu
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo sledování antibakteriální aktivity medů. Byly otestovány účinky 44 medů (29 květových, 15 medovicových) na 65 bakteriálních kmenech (rody Staphylococcus, Streptococcus, Listeria, Klebsiella, Escherichia a Paenibacillus) agarovou diluční metodou. Všechny vzorky medů inhibovaly růst všech testovaných kmenů L. monocytogenes, S. xylosus, P. larvae, P. alvei, Str. dysgalactiae a jednoho kmene meticilin senzitivního S. aureus. Vysokou antimikrobiální aktivitu (inhibici růstu všech bakteriálních kmenů) vykázalo 54,5 % medů. Tato aktivita byla vyšší u medovicových medů (73,3 %) než u květových (44,8 %). Medy akátový a slunečnicový inhibovaly růst všech bakterií. Vzorky medů vykazovaly nejnižší antibakteriální aktivitu u klebsiel.
Název v anglickém jazyce
Antibacterial activity of honey
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to monitor the antimicrobial activity of honey. The effects of 44 of honey (29 blossom, 15 honeydew) were tested by agar dilution method on 65 bacterial strains (genus Staphylococcus, Streptococcus, Listeria, Klebsiella, Escherichia and Paenibacillus). All samples of honey inhibited the growth of all tested strains of L. monocytogenes, S. xylosus, P. larvae, P. alvei, Str. dysgalactiae and one strain of methicillin-sensitive S. aureus. 54.5 % of honey showed high antimicrobial activity (inhibition of growth of all bacterial strains). This activity was higher in honeydew honey (73.3 %) than in wildflower honey (44.8 %). Acacia and sunflower honey inhibited the growth of all bacteria. The lowest antibacterial activity of honey was in Klebsiella spp.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin, XLVII. Lenfeldovy a Höklovy dny ? Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-793-0
ISSN
—
e-ISSN
neuvedeno
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
124-127
Název nakladatele
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
18. 10. 2017
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—