Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antibakteriální aktivita medu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F17%3A43876197" target="_blank" >RIV/62157124:16270/17:43876197 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antibakteriální aktivita medu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem této práce bylo sledování antibakteriální aktivity medů. Byly otestovány účinky 44 medů (29 květových, 15 medovicových) na 65 bakteriálních kmenech (rody Staphylococcus, Streptococcus, Listeria, Klebsiella, Escherichia a Paenibacillus) agarovou diluční metodou. Všechny vzorky medů inhibovaly růst všech testovaných kmenů L. monocytogenes, S. xylosus, P. larvae, P. alvei, Str. dysgalactiae a jednoho kmene meticilin senzitivního S. aureus. Vysokou antimikrobiální aktivitu (inhibici růstu všech bakteriálních kmenů) vykázalo 54,5 % medů. Tato aktivita byla vyšší u medovicových medů (73,3 %) než u květových (44,8 %). Medy akátový a slunečnicový inhibovaly růst všech bakterií. Vzorky medů vykazovaly nejnižší antibakteriální aktivitu u klebsiel.

  • Název v anglickém jazyce

    Antibacterial activity of honey

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to monitor the antimicrobial activity of honey. The effects of 44 of honey (29 blossom, 15 honeydew) were tested by agar dilution method on 65 bacterial strains (genus Staphylococcus, Streptococcus, Listeria, Klebsiella, Escherichia and Paenibacillus). All samples of honey inhibited the growth of all tested strains of L. monocytogenes, S. xylosus, P. larvae, P. alvei, Str. dysgalactiae and one strain of methicillin-sensitive S. aureus. 54.5 % of honey showed high antimicrobial activity (inhibition of growth of all bacterial strains). This activity was higher in honeydew honey (73.3 %) than in wildflower honey (44.8 %). Acacia and sunflower honey inhibited the growth of all bacteria. The lowest antibacterial activity of honey was in Klebsiella spp.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin, XLVII. Lenfeldovy a Höklovy dny ? Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-793-0

  • ISSN

  • e-ISSN

    neuvedeno

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    124-127

  • Název nakladatele

    Veterinární a farmaceutická univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    18. 10. 2017

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku