Hygienická kvalita kozího mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000091" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000091 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hygienická kvalita kozího mléka
Popis výsledku v původním jazyce
Kozy patří do skupiny malých přežvýkavců, jejich mléko je surovinou pro jedinečnou kvalitu výrobků určených pro lidskou spotřebu.Hygienická kvalita mléka je vytvářena celkovým počtem mezofilních mikroorganismů a počtem somatických buněk.Mikrobiologická kvalita mléka je převážně určena čistotou mléčných dopravních cest a zchlazovacími podmínkami.Počty somatických buněk(PSB/SCC) jsou v mléce nejnižší tam, kde nebyly identifikovány patogeny a nejvyšší tam, kde byl izolován zejména Staphylococcus aureus.Koaguláza negativní stafylokoky (CNS) jsou nejpočetnější skupinou bakterií z vnějšího prostředí v mléce koz.Mléko s nízkým PSB a nízkým počtem mezofilních mikroorganizmů je indikací chovu zdravých zvířat a uplatňování hygienických standardů na farmě.Základem docílení hygienické kvality z titulu bezpečnosti potravin je tak chov koz krmených kvalitní krmnou dávkou, chovaných podle zásad welfare a dojených na kvalitních dojírnách respektujících jejich fyziologii.
Název v anglickém jazyce
Hygienic quality of milk of small ruminants
Popis výsledku anglicky
Goats are small ruminants and their milk is valuable raw material for high quality dairy products used in human nutrition.The bacteriological quality of milk is defined mostly by clean milking systems and hygienic transport and the milk being kept refrigerated.SCC is the lowest for noninfected udder halves and the highest among those from which S.aureus is isolated.CNS is the most prevalent group of bacteria isolated from the udder of dairy goats.Milk with a low content of SCC and a low total bacterial count indicate healthy animals and a good hygienic standard at the farm.The basis for high hygiene quality and thus foof safety it is necessary to assure proper way of forage,welfare of animals and milking with respect to their physiology using high quality milking systems.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510137" target="_blank" >QJ1510137: Výzkum faktorů ovlivňujících rentabilitu, kvalitu a bezpečnost mléka a mléčných produktů v chovech malých přežvýkavců v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš Chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
2016
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
46-48
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—