Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hygienická kvalita kozího mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F16%3AN0000091" target="_blank" >RIV/26722861:_____/16:N0000091 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Hygienická kvalita kozího mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kozy patří do skupiny malých přežvýkavců, jejich mléko je surovinou pro jedinečnou kvalitu výrobků určených pro lidskou spotřebu.Hygienická kvalita mléka je vytvářena celkovým počtem mezofilních mikroorganismů a počtem somatických buněk.Mikrobiologická kvalita mléka je převážně určena čistotou mléčných dopravních cest a zchlazovacími podmínkami.Počty somatických buněk(PSB/SCC) jsou v mléce nejnižší tam, kde nebyly identifikovány patogeny a nejvyšší tam, kde byl izolován zejména Staphylococcus aureus.Koaguláza negativní stafylokoky (CNS) jsou nejpočetnější skupinou bakterií z vnějšího prostředí v mléce koz.Mléko s nízkým PSB a nízkým počtem mezofilních mikroorganizmů je indikací chovu zdravých zvířat a uplatňování hygienických standardů na farmě.Základem docílení hygienické kvality z titulu bezpečnosti potravin je tak chov koz krmených kvalitní krmnou dávkou, chovaných podle zásad welfare a dojených na kvalitních dojírnách respektujících jejich fyziologii.

  • Název v anglickém jazyce

    Hygienic quality of milk of small ruminants

  • Popis výsledku anglicky

    Goats are small ruminants and their milk is valuable raw material for high quality dairy products used in human nutrition.The bacteriological quality of milk is defined mostly by clean milking systems and hygienic transport and the milk being kept refrigerated.SCC is the lowest for noninfected udder halves and the highest among those from which S.aureus is isolated.CNS is the most prevalent group of bacteria isolated from the udder of dairy goats.Milk with a low content of SCC and a low total bacterial count indicate healthy animals and a good hygienic standard at the farm.The basis for high hygiene quality and thus foof safety it is necessary to assure proper way of forage,welfare of animals and milking with respect to their physiology using high quality milking systems.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510137" target="_blank" >QJ1510137: Výzkum faktorů ovlivňujících rentabilitu, kvalitu a bezpečnost mléka a mléčných produktů v chovech malých přežvýkavců v ČR</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Náš Chov

  • ISSN

    0027-8068

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2016

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

    46-48

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus