Hygienická kvalita mléka v ekologických chovech ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F16193296%3A_____%2F10%3AMZJEKO10" target="_blank" >RIV/16193296:_____/10:MZJEKO10 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2010/123_s._vii-x.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2010/123_s._vii-x.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Hygienická kvalita mléka v ekologických chovech ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Mikrobiologická a bakteriologická kvalita mléka je důležitá nejenom z hlediska obsahových složek a nutriční kvality mléka, ale i z hlediska ochrany zdraví lidské populace. Nehygienické dojení a nehygienická manipulace s mlékem po podojení včetně bakteriálních zánětů mléčné žlázy jednoznačně zvyšují bakteriální počty v mléce. Proto kontrola hygienické kvality mléka je naprosto nezbytná. Cílem této studie bylo porovnat bakteriologické hodnoty mléka z konvenčního a ekologického systému hospodaření se standardy. Celkem bylo odebráno 302 individuálních vzorků mléka dojnic suspektních na mastitidu ze 3 ekologických farem v období od dubna do října. Vzorky mléka pocházely od dojnic v různém laktačním stadiu. Výsledky prokázaly, že Staphylococcus aureus je patogenem, který se vyskytuje jak v mléce z ekologických tak konvenčních farem. Hygienická kvalita ekologického mléka jako celku však dosahuje vyšší úrovně než hygienická kvalita mléka z konvenčního systému hospodaření.
Název v anglickém jazyce
Hygienic milk quality in ecological farm
Popis výsledku anglicky
Microbiology and bacteriology raw milk quality is of high importance for its nutrition value and human health safety. Nonhygienic milking, nonhygienic handling with milk after milking and udder inflammation caused by bacteria increase the total bacterialcounts. Hygienic milk quality control is mandatory especially in farm milk with the goal to reach hygienic standards. The aim of this study was to compare bacteriological results of milk from conventional and ecological farm system with the standards. We collected 302 individual samples of cow's milk from 3 ecological farms during the period from April to October. All cows were suspected to have mastitis. Milk samples originated from animals from different lactation phase. Based on the presented results it can be concluded that the pathogen Staphylococcus aureus is the most abundant one both in farm and conventional milk. On the whole, hygienic quality of farm milk reaches much higher level than milk from conventional system of agricul
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QH82245" target="_blank" >QH82245: Výzkumné aspekty zdokonalování kvality mléka z ekologických farem s cílem podpory kvalitní produkce biomléka a bezpečnosti finálních biovýrobků</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
2010
Číslo periodika v rámci svazku
123
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
"vii"-"x"
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—