Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Posouzení perzistence konjugované kyseliny linolové během technologie fermentace pro specifické kysané mléčné výrobky z faremní produkce

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000001" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000001 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60076658:12220/17:43895963

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/um_qj1510336_ro1417_cm36.pdf" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/upload/soubory/metodiky/um_qj1510336_ro1417_cm36.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Posouzení perzistence konjugované kyseliny linolové během technologie fermentace pro specifické kysané mléčné výrobky z faremní produkce

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Certifikovaná uplatněná metodika je zaměřena na: metodickou podporu rozvoje chovu dojnic, zejména pro ekologické a low input farmy s vlastní produkcí mléčných potravin se zvýšeným obsahem zdraví prospěšných mastných kyselin (MK) v mléčném tuku. Byla prokázána vysoká perzistence MK mléčného tuku při fermentaci mléka na jogurt. Mléčné potraviny s vyšším zastoupením zdravotně prospěšných MK lze připravit z vhodně vybrané nebo modifikované (výživou krav) suroviny. Perzistence poskytla determinace pro konjugovanou kyselinu linolovou 100 % (korelace r 0,9988, P<0,001), pro mononenasycené MK 93 % (r 0,9657, P<0,001) a pro polynenasycené MK 97 % (r 0,9874, P<0,001). Dále je certifikovaná metodika zaměřena na: zajištění podpory zaměstnanosti ve venkovském prostoru; produkci kvalitních potravinových surovin; podporu údržby krajiny; podporu zdraví spotřebitelů.

  • Název v anglickém jazyce

    Assessment of persistence of conjugated linoleic acid during fermentation technology for specific fermented dairy products

  • Popis výsledku anglicky

    Certified applied method is focused on: methodical development support of dairy cow rearing, especially for organic and low input farms with own dairy food production with higher content of health beneficial fatty acids in milk fat. High persistence of fatty acids (FA) of milk fat has been demonstrated in the fermentation of milk for yogurt. Dairy foods with a higher proportion of health-related FA can be prepared from appropriately selected or modified (by cow nutrition) food raw materials. Persistence gave determinations for conjugated linoleic acid 100% (correlation r 0.9988, P <0.001), for monounsaturated FA 93% (r 0.9657, P <0.001) and for polyunsaturated FA 97% (r 0.9874, P < 0.001). Further, the certified method is focused on: support assurance for employment in rural areas; high quality food raw material production; support of landscape maintenance; support of consumer health.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510336" target="_blank" >QJ1510336: Výzkum a podpora produkce zdravotně a spotřebitelsky benefitních mléčných výrobků cílenou selekcí a modifikací profilu mastných kyselin mléčného tuku</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    QJ1510336 RO1417 CM 36

  • Číslo předpisu

    SVS/2017/154716-G

  • Technické parametry

    Pravidelná systematická podpora kvality specificky efektivní selekce nebo modifikace suroviny pro výrobu mléčných výrobků s vyšším zastoupením účinných zdravotně prospěšných mastných kyselin mléčného tuku a s vyšší přidanou hodnotou. Smlouva byla uzavřena dne 20.11.2017 se Svazem výrobců mléka, a.s., se sídlem Nemocniční 53, 787 01 Šumperk; IČO: 47674792 Za společnost jedná Ing. Radek Musil, tel: 583 214 718 Druhá smlouva byla uzavřena dne 20.11.2017 s Zemědělským družstvem Jeseník, se sídlem Šumperská 118, 790 01 Jeseník; IČO: 00150657 Za společnost jedná Ing. Gabriela Doupovcová a Ing. Pavel Žák, kontakt: mobil: 605 268 189, e-mail: p.zak@zdjesenik.cz

  • Ekonomické parametry

    Ekonomický dopad je v rozvoji chovu dojnic při faremním zpracování mléka pro podporu zaměstnanosti ve venkovských oblastech. Zlepšení rámcových znalostí chovatelů může zvýšit provozní jistotu chovů skotu o 20 %. Metodika může být použita odhadem ve 40 menších chovech dojnic v ČR s přímou produkcí mléčných potravin. Také bude ekonomickým dopadem lokální podpora spotřeby zdravějších mléčných produktů s lepším profilem mastných kyselin a tím zdravotní benefity konzumentů. Tento dopad je ekonomicky obtížně hodnotitelný. Náklady na zavedení postupu u cílové skupiny chovatelů se mohou pohybovat na úrovni desetitisíců Kč (náklady na tisk). Procento využití poznatků nelze odhadnout exaktně. Pokud by použití poznatků vedlo ke zvýšení prodeje zdravějších potravin, vyrobených ze 4,5 mil. l mléka ročně (× 25 Kč/l - zhodnocení) o 10 %, jednalo by se o 11,25 mil. Kč ročně přímého prodejního efektu podporou trhu a zaměstnanosti s opakovaným efektem po rocích. Přínos pro zdraví je ekonomicky obtížně hodnotitelný.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ústřední veterinární správa Státní veterinární správy, Slezská 7, Praha 2, 120 56

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů