Vliv nisinu na smetanové kultury a porovnání jeho účinku s nisin produkčními laktokoky při výrobě sýrů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000038" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000038 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_161_s.3-8.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_161_s.3-8.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv nisinu na smetanové kultury a porovnání jeho účinku s nisin produkčními laktokoky při výrobě sýrů
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem práce bylo porovnat vliv různého přídavku nisinu na jednotlivé smetanové kultury a otestovat přídavek nisinu a nisin produkujících laktokoků při poloprovozní výrobě nízkodohřívaných sýrů. Vodivostní metodou bylo zjištěno, že prokysávání jednotlivých smetanových kultur bylo při použitých koncentracích nisinu různě opožděno. V poloprovozních výrobách byla použita smetanová kultura DCC 232, nisin v podobě přídavku Nisaplinu, dva kmeny nisin produkujících laktokoků, enterokoky produkující enterocin a jako indikátorový kmen Clostridium tyrobutyricum 5T. Zvolená nízká dávka Nisaplinu nebo zaočkování mléka nisin produkčními kmeny laktokoků vedle smetanové kultury zcela potlačily růst klostridií a duření sýrů za současného dostatečného prokysání sýrů před solením. Využití nisin produkujících laktokoků se jeví jako možné za předpokladu výběru vhodné smetanové kultury a aplikaci přiměřené dávky.
Název v anglickém jazyce
Influence of nisin on mesophilic starters and the comparison of its effect with nisin-producing lactococci in the manufacturing of cheeses
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to compare the influence of nisin preparation in various concentrations on several mesophilic starters and to test the addition of nisin preparation and nisin-producing lactococci in the manufacturing of semi-hard cheeses. Using a conductivity method, we found out that acidification by the mesophilic starters was slowed down depending on the concentration of nisin preparation. In a pilot scale production, mesophilic starter DCC 232, nisin praperation Nisaplin, two strains of nisin-producing lactococci, enterocin-producing enterococci and Clostridium tyrobutyricum 5T as a control strain were used. The selected low concentration of Nisaplin or the addition of nisin-producing strains to milk together with the mesophilic starter entirely supressed clostridial growth and cheese blowing without any deterioration of acidification in cheeses before brining. The application of nisin-producing lactococci seems to be possible providing that a suitable mesophilic starter is selected and a reasonable amount is used.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1210302" target="_blank" >QJ1210302: Technologické postupy a složení mléčných výrobků umožňující prodloužení údržnosti, zvýšení bezpečnosti nebo zvýšení nutričních a zdravotních benefitů prostřednictvím bioaktivních látek přirozeně se vyskytujících v potravinách</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
161
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
3-8
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—