Vliv sanitačních roztoků na kvasinky kontaminující mlékárenské provozy a na jejich biofilmy
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000049" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000049 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60461373:22330/17:43914634
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_161_s.8-13.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_161_s.8-13.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv sanitačních roztoků na kvasinky kontaminující mlékárenské provozy a na jejich biofilmy
Popis výsledku v původním jazyce
Kvasinky patří mezi významné původce kažení mlékárenských výrobků. A přestože např. v medicíně byla již jejich schopnost tvořit biofilmy, jakožto zdroje kontaminace, prostudována, v mlékárenství tyto poznatky dosud chybějí. Jak ukázala detekce biofilmů na mikrotitračních destičkách pomocí krystalové violeti, intenzita tvorby biofilmu kvasinkami je kmenově specifická. Schopnost tvořit biofilm zůstává zachována i u kvasinek přeživších sanitaci, přičemž snížení denzity kvasinek procesem sanitace může přispět ke zpomalení tvorby biofilmu. Jestliže jsou sanitační roztoky přítomny pouze ve velmi nízké koncentraci, mohou tvorbu biofilmu kvasinek jak stimulovat, tak inhibovat. Na tomto efektu mohla spolupůsobit řada faktorů. Rozdíly mezi sanitačními roztoky byly zjištěny i z dalších úhlů pohledu. Nejsilnější antimikrobiální účinek měly roztoky na bázi alkylpolyglykosidů, nejslabší roztoky na bázi kyselin. Při odstraňování biofilmů kvasinek byly nejúčinnější roztoky na bázi hydroxidů či chlornanů, nejméně účinné roztoky na bázi kyselin. Tato studie může být odrazovým můstkem pro optimalizaci sanitačních postupů k eliminaci nežádoucích kvasinek.
Název v anglickém jazyce
Influence of sanitation solutions on yeasts contaminating dairy plants and on their biofilms
Popis výsledku anglicky
Yeasts are important spoilage causes in dairy products. Although e.g. in medicine, their ability to form biofilms, as contamination sources, was studied well, dairy industry is missing such knowledge. As shown by biofilm staining using crystal violet in microtiter plates, the intensity of yeast biofilm formation is strain-specific. The ability to form biofilms persists even in yeasts surviving sanitation while the lowering of yeast density by sanitation can contribute to the deceleration of biofilm formation. When present in a very small concentration, sanitation solutions can both stimulate and inhibit yeas biofilm formation. This effect could be co-caused by various factors. Sanitation solutions differed even from other points of view. Solutions based on alkylpolyglycosides had the strongest antimicrobial effect while the solutions based on acids were the weakest. To eliminate yeast biofilms, the most effective solutions were based on hydroxides or hypochlorite, the least effective ones were based on acids. This study can be a basis for the optimization of sanitation process to eliminate undesirable yeasts.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
28
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
8-13
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—