Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv sanitačních roztoků na kvasinky kontaminující mlékárenské provozy a na jejich biofilmy

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F17%3AN0000049" target="_blank" >RIV/26722861:_____/17:N0000049 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/17:43914634

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_161_s.8-13.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2017/veda_161_s.8-13.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv sanitačních roztoků na kvasinky kontaminující mlékárenské provozy a na jejich biofilmy

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kvasinky patří mezi významné původce kažení mlékárenských výrobků. A přestože např. v medicíně byla již jejich schopnost tvořit biofilmy, jakožto zdroje kontaminace, prostudována, v mlékárenství tyto poznatky dosud chybějí. Jak ukázala detekce biofilmů na mikrotitračních destičkách pomocí krystalové violeti, intenzita tvorby biofilmu kvasinkami je kmenově specifická. Schopnost tvořit biofilm zůstává zachována i u kvasinek přeživších sanitaci, přičemž snížení denzity kvasinek procesem sanitace může přispět ke zpomalení tvorby biofilmu. Jestliže jsou sanitační roztoky přítomny pouze ve velmi nízké koncentraci, mohou tvorbu biofilmu kvasinek jak stimulovat, tak inhibovat. Na tomto efektu mohla spolupůsobit řada faktorů. Rozdíly mezi sanitačními roztoky byly zjištěny i z dalších úhlů pohledu. Nejsilnější antimikrobiální účinek měly roztoky na bázi alkylpolyglykosidů, nejslabší roztoky na bázi kyselin. Při odstraňování biofilmů kvasinek byly nejúčinnější roztoky na bázi hydroxidů či chlornanů, nejméně účinné roztoky na bázi kyselin. Tato studie může být odrazovým můstkem pro optimalizaci sanitačních postupů k eliminaci nežádoucích kvasinek.

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of sanitation solutions on yeasts contaminating dairy plants and on their biofilms

  • Popis výsledku anglicky

    Yeasts are important spoilage causes in dairy products. Although e.g. in medicine, their ability to form biofilms, as contamination sources, was studied well, dairy industry is missing such knowledge. As shown by biofilm staining using crystal violet in microtiter plates, the intensity of yeast biofilm formation is strain-specific. The ability to form biofilms persists even in yeasts surviving sanitation while the lowering of yeast density by sanitation can contribute to the deceleration of biofilm formation. When present in a very small concentration, sanitation solutions can both stimulate and inhibit yeas biofilm formation. This effect could be co-caused by various factors. Sanitation solutions differed even from other points of view. Solutions based on alkylpolyglycosides had the strongest antimicrobial effect while the solutions based on acids were the weakest. To eliminate yeast biofilms, the most effective solutions were based on hydroxides or hypochlorite, the least effective ones were based on acids. This study can be a basis for the optimization of sanitation process to eliminate undesirable yeasts.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    8-13

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus