Technologie výroby kefíru s obsahem E. faecium a s prodlouženou trvanlivostí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000011" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000011 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.vumlekarensky.cz/" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Technologie výroby kefíru s obsahem E. faecium a s prodlouženou trvanlivostí
Popis výsledku v původním jazyce
Kefír je mléčný výrobek obsahující laktokoky, laktobacily i kvasinky. V současné době většina výrobců vyrábí kefírové mléko. Pravý kefír obsahuje min. 10 000 KTJ kvasinkových mikroorganismů v 1 g a nebezpečí tvorby plynu a deformace obalů je značné. Navržený kefír splňuje vyhlášku č. 397/2016 a má příznivé vlastnosti senzorické tak i technologické. Doplněná kultura E. faecium má pozitivní účinky na lidské zdraví. E. faecium účinně ovlivňuje lipidový metabolismus a snižuje výskyt Clostridium difficile ve střevním obsahu. Kultura E. faecium zlepšuje konzistenční vlastnosti.
Název v anglickém jazyce
Kefir production technology with E. faecium content and extended shelf life
Popis výsledku anglicky
Kefir is a milk product containing lactococci, lactobacilli and yeast. At present, most manufacturers produce kefir milk. The right kefir contains min. 10,000 CFU of yeasts in 1 g and the risk of gas generation and packaging deformation is significant. The designed kefir meets Decree No. 397/2016 and has favorable sensory and technological properties. The added E. faecium culture has positive effects on human health. E. faecium effectively influences lipid metabolism and reduces the presence of Clostridium difficile in intestinal contents. E. faecium culture improves consistency.
Klasifikace
Druh
Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510338" target="_blank" >QJ1510338: Fermentované mléčné výrobky a sýry pro zdravou výživu obyvatel, technologické postupy jejich výroby a metody hodnocení s důrazem na vysokou mikrobiologickou bezpečnost a zlepšené nutriční parametry</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Interní identifikační kód produktu
Opočenský probiotický kefír
Číselná identifikace
B1.11.2018
Technické parametry
Ověřeno dne 1.11.2018 BOHEMILK a.s., IČ 26722861, DIČ CZ 26722861,Ing. Antonín Kolář - ředitel
Ekonomické parametry
předpoklad 200000 litrů ročně, odhad 3000000 Kč
Kategorie aplik. výsledku dle nákladů
—
IČO vlastníka výsledku
26722861
Název vlastníka
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Stát vlastníka
CZ - Česká republika
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence
Požadavek na licenční poplatek
Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek
Adresa www stránky s výsledkem
http://www.vumlekarensky.cz/