Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Technologie výroby kefíru s obsahem E. faecium a s prodlouženou trvanlivostí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000011" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000011 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.vumlekarensky.cz/" target="_blank" >http://www.vumlekarensky.cz/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Technologie výroby kefíru s obsahem E. faecium a s prodlouženou trvanlivostí

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Kefír je mléčný výrobek obsahující laktokoky, laktobacily i kvasinky. V současné době většina výrobců vyrábí kefírové mléko. Pravý kefír obsahuje min. 10 000 KTJ kvasinkových mikroorganismů v 1 g a nebezpečí tvorby plynu a deformace obalů je značné. Navržený kefír splňuje vyhlášku č. 397/2016 a má příznivé vlastnosti senzorické tak i technologické. Doplněná kultura E. faecium má pozitivní účinky na lidské zdraví. E. faecium účinně ovlivňuje lipidový metabolismus a snižuje výskyt Clostridium difficile ve střevním obsahu. Kultura E. faecium zlepšuje konzistenční vlastnosti.

  • Název v anglickém jazyce

    Kefir production technology with E. faecium content and extended shelf life

  • Popis výsledku anglicky

    Kefir is a milk product containing lactococci, lactobacilli and yeast. At present, most manufacturers produce kefir milk. The right kefir contains min. 10,000 CFU of yeasts in 1 g and the risk of gas generation and packaging deformation is significant. The designed kefir meets Decree No. 397/2016 and has favorable sensory and technological properties. The added E. faecium culture has positive effects on human health. E. faecium effectively influences lipid metabolism and reduces the presence of Clostridium difficile in intestinal contents. E. faecium culture improves consistency.

Klasifikace

  • Druh

    Z<sub>tech</sub> - Ověřená technologie

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QJ1510338" target="_blank" >QJ1510338: Fermentované mléčné výrobky a sýry pro zdravou výživu obyvatel, technologické postupy jejich výroby a metody hodnocení s důrazem na vysokou mikrobiologickou bezpečnost a zlepšené nutriční parametry</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    Opočenský probiotický kefír

  • Číselná identifikace

    B1.11.2018

  • Technické parametry

    Ověřeno dne 1.11.2018 BOHEMILK a.s., IČ 26722861, DIČ CZ 26722861,Ing. Antonín Kolář - ředitel

  • Ekonomické parametry

    předpoklad 200000 litrů ročně, odhad 3000000 Kč

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    26722861

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem

    http://www.vumlekarensky.cz/