Studie Vitamin D seniorů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F18%3AN0000076" target="_blank" >RIV/26722861:_____/18:N0000076 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studie Vitamin D seniorů
Popis výsledku v původním jazyce
PP prezentace: Macková, M., Tláskal, P., Fenclová, L., Baliková, M., Němečková, I., Bouzek, P.: Studie Vitamin D seniorů. Prezentace. Dietní výživa 2018, 9. – 10. 10. 2018, Pardubice, ČR. Dezert fortifikovaný vitaminem D v koncentraci 5 ug/porci 90 g byl podroben nutričnímu testu u seniorů. Pokusná skupina 33 osob po dobu 5 týdnů na konci zimy konzumovala jednu porci tohoto výrobku denně navíc k běžné stravě. Kontrolní skupina 35 osob konzumovala běžnou stravu. Zhodnocen byl průměrný denní příjem jednotlivých makro- i mikronutrientů a před a po skončení nutričního testu byly odebrány vzorky krve. Stanoven v nich byl 25-hydroxyvitamin D, plasmatický vápník a alkalická fosfatáza. Analýza prokázala, že běžná strava nezajistila dostatečný denní příjem vitaminu D. Během testu v pokusné skupině došlo ke statisticky významnému zvýšení 25-hydroxivitaminu D v krvi, nicméně odhaduje se, že by fortifikace měla být provedena na hodnotu 3-4 krát vyšší, než je v legislativě uvedená doporučená denní dávka 5 ug.
Název v anglickém jazyce
Study on vitamin D in seniors
Popis výsledku anglicky
PP presentation: Macková, M., Tláskal, P., Fenclová, L., Baliková, M., Němečková, I., Bouzek, P: Study on vitamin D in seniors. Dietní výživa 2018, 9. – 10. 10. 2018, Pardubice, CZ. Dessert fortified with vitamin D in a concentration of 5 ug/90 g portion was subjected to a nutrition test in seniors. An experimental group of 33 persons consumed one portion of this product daily added to common diet during 5 weeks in winter. A control group of 35 persons consumed common diet. The average daily intake of particular macro- and micronutrients was evaluated and blood samples were taken before and after the test. The blood samples were analysed on 25-hydroxyvitamin D, plasmatic calcium and alkaline phosphatase. The test proved that common diet was insufficient in vitamin D intake. During the test, a significant increase in blood 25-hydroxyvitamin D was observed in the experimental group. However, it is estimated that the fortification should be done to a level 3- or 4-times higher.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510338" target="_blank" >QJ1510338: Fermentované mléčné výrobky a sýry pro zdravou výživu obyvatel, technologické postupy jejich výroby a metody hodnocení s důrazem na vysokou mikrobiologickou bezpečnost a zlepšené nutriční parametry</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů