Výskyt mastitidních bakterií v syrovém kozím mléce
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F19%3AN0000010" target="_blank" >RIV/26722861:_____/19:N0000010 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00027014:_____/19:N0000049
Výsledek na webu
<a href="https://www.naschov.cz/vyskyt-bakterii-mastitid-v-mlece-koz/" target="_blank" >https://www.naschov.cz/vyskyt-bakterii-mastitid-v-mlece-koz/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt mastitidních bakterií v syrovém kozím mléce
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem této práce bylo sledovat výskyt mastitidních bakterií v syrovém kozím mléce na dvou farmách v České republice. Do experimentu bylo zahrnuto 222 odběrů individuálního mléka plemene koza bílá krátkosrstá. Zjištěno bylo 77 vzorků mléka s bakteriálním nálezem. V pozitivních vzorcích významně převažoval výskyt environmentálních kmenů bakterií nad kontagiózními. Nejčastěji zastoupenými patogeny byly koaguláza negativní stafylokoky. Sledován byl také počet somatických buněk v individuálních vzorcích mléka. Kozí mléka bez bakteriálního nálezu měla statisticky průkaznější hodnotu počtu somatických buněk než mléka s výskytem bakterií.
Název v anglickém jazyce
The presence of mastitis bacteria in a raw goat milk
Popis výsledku anglicky
The aim of this work was to monitor the presence of mastitis bacteria in a raw goat milk on two farms in the Czech Republic. The experiment included 222 milk samples from White-shorthaired goats. There were detected 77 samples of milk with bacterial finding. In the contaminated samples, the prevalence of the environmental strains of bacteria over the contagious strains was prevailed. The most commonly represented group of bacteria were coagulase-negative staphylococci. The somatic cells count in individual samples was also monitored. The goat's milk without present of bacteria had statistically significantly lower the number of somatic cells than milk with the bacteria.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QJ1510137" target="_blank" >QJ1510137: Výzkum faktorů ovlivňujících rentabilitu, kvalitu a bezpečnost mléka a mléčných produktů v chovech malých přežvýkavců v ČR</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Náš chov
ISSN
0027-8068
e-ISSN
—
Svazek periodika
2019
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
51 – 53
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—