Vliv jednobuněčných řas a sinic na růst a životaschopnost probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F20%3AN0000018" target="_blank" >RIV/26722861:_____/20:N0000018 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_181_3.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_181_3.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv jednobuněčných řas a sinic na růst a životaschopnost probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení
Popis výsledku v původním jazyce
Jednobuněčné řasy a sinice jsou v současné době využívány v potravinářském průmyslu za účelem zvýšení nutriční hodnoty potravin. Díky obsahu hodnotných látek, jako jsou proteiny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy, antioxidanty, pigmenty a oligo- a polysacharidy, mohou přinášet konzumentům mnohé zdravotní benefity. Látky obsažené v řasách mohou také působit pozitivně na růst probiotických bakterií a vykazovat tak prebiotický efekt. Přídavek jednobuněčných řas či sinic do fermentovaných mléčných výrobků může mít významný vliv na životaschopnost přítomných probiotických bakterií a bakterií mléčného kvašení. Kromě toho však může také negativně ovlivňovat senzorické vlastnosti a tím také limitovat obsah řas ve výrobku. Tato práce se zabývá testováním prebiotického efektu biomasy chlorely a spiruliny přidané do mléka a syrovátky a jejich vlivem na životaschopnost kmenů Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Součástí práce je také senzorické hodnocení vzorků mléka a syrovátky s přidanými řasami. Čtyři druhy laboratorně vykultivované biomasy (Chlorella G11, Chlorella H14, Chlorella AUT a Spirulina maxima) byly aplikovány v práškové formě do mléka a syrovátky v koncentracích 0,2; 0,5 a 1 g/150 ml společně s testovanými kmeny. Přídavek všech druhů jednobuněčných řas a sinic vykazoval pozitivní prebiotický efekt na kmen B. animalis subsp. lactis v mléce i v syrovátce. Přídavky Chlorella G11 a S. maxima v mléce působily prebioticky na L. delbrueckii subsp. bulgaricus, zatímco nárůst S. thermophilus nebyl přídavkem řas ovlivněn. V některých případech vykazoval S. thermophilus lepší životaschopnost ve vzorcích bez biomasy. Z výsledků je zřejmé, že životaschopnost jednotlivých bakteriálních kmenů závisí jak na typu média, tak na přítomnosti prebiotických látek a schopnostech daného kmene je fermentovat.
Název v anglickém jazyce
Effect of single-cell algae and cyanobacteria biomass on the growth and viability of probiotic and lactic acid bacteria
Popis výsledku anglicky
Single-cell algae and cyanobacteria are abundantly used in various sectors of the food industry to improve the nutritional quality of food. Due to the high content of valuable components such as proteins, unsaturated fatty acids, vitamins, antioxidants, pigments, oligo- and polysaccharides could bring customers multiple health benefits. The substances contained in algae could also have a positive impact on probiotics. Addition of microalgae into fermented milk products can significantly influence the viability of present probiotics and lactic acid bacteria. Moreover, it can also have an impact on sensory attributes of final products. In this thesis, prebiotic and growth stimulatory effect of Chlorella and Spirulina was tested on Bifidobacterium animalis subsp. lactis, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and Streptococcus thermophilus. Furthermore, the sensory characteristics of treatments were discussed. Four microalgae species (Chlorella G11, Chlorella H14, Chlorella AUT and Spirulina maxima) in powder form, obtained by laboratory cultivation process, were introduced to milk, sweet whey at concentrations 0,2; 0,5 and 1 g/150 ml alongside the probiotic cultures. The addition of all microalgae had a positive prebiotic effect on B. animalis subsp. lactis in milk and sweet whey. Chlorella G11 and S. maxima supplemented milk samples experienced higher count and viability improvement of L. delbrueckii subsp. bulgaricus while S. thermophilus survivals rate was not influenced. The results showed that the viability of probiotics depends on the type of medium, prebiotics content and fermentation ability of present microorganisms
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy – zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
—
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
12–21
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—