Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv přídavku Jednobuněčných řas a sinic na schopnost adherence u kmenů Streptococcus Thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A88984" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:88984 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26722861:_____/20:N0000038

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_183_5.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_183_5.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vliv přídavku Jednobuněčných řas a sinic na schopnost adherence u kmenů Streptococcus Thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V současné době roste zájem spotřebitelů o potraviny s přidanou hodnotou. Zejména se jedná o potraviny s imunomodulačním potenciálem či jinými zdravotními benefity, mezi které patří i fermentované mléčné výrobky, např. jogurty či kefírové nápoje. Za účelem vývoje nových typů těchto výrobků s přídavkem chlorelly a spiruliny byla sledována jejich interakce s jogurtovými kulturami. V předchozí studii byla pozornost věnována zejména vlivu těchto jednobuněčných řas a sinic na růst a schopnost přežívání kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Na předchozí výsledky se navázalo testováním vlivu přídavku chlorelly a spiruliny na schopnost adherence výše uvedených kmenů na buněčný model simulující střevní epitel in vitro, za použití buněčných linií Caco2 a HT29. Byly použity čtyři druhy laboratorně vykultivované biomasy Chlorella vulgaris G11 s nízkým obsahem chlorofylu a vysokým obsahem karotenoidů, heterotrofní kmen Chlorella vulgaris H14 kultivovaná ve fermentoru s ob

  • Název v anglickém jazyce

    Influence of addition of single cell algae and cyanobacteria on the adherence ability of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus

  • Popis výsledku anglicky

    Consumers interest in added value food is currently growing. Especially, foods containing components with immunomodulatory potential are getting attention. This food also includes fermented dairy products. To develop new types of fermented dairy products, especially yoghurts, with the addition of chlorella and spirulina, their interaction with lactic acid bacteria was tested recently. In previous experiments, the effect of single cell algae and cyanobacteria on the growth and viability of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus was tested. In this study, the impact of chlorella and spirulina on the adherence ability of the above strains to a tissue model stimulating intestinal epithelium in vitro was tested using Caco2 and HT29 cell lines. We used four Chlorella vulgaris species obtained by laboratory cultivation process. Chlorella vulgaris G11 with low chlorophyll content and high carotenoid content, Chlorella vulgaris H14 cultivated heterotrophically on glucose in

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy - Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

    1212-950X

  • Svazek periodika

    31

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    20-24

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus