Vliv přídavku Jednobuněčných řas a sinic na schopnost adherence u kmenů Streptococcus Thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F21%3A88984" target="_blank" >RIV/60460709:41210/21:88984 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26722861:_____/20:N0000038
Výsledek na webu
<a href="http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_183_5.pdf" target="_blank" >http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2020/veda_183_5.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Vliv přídavku Jednobuněčných řas a sinic na schopnost adherence u kmenů Streptococcus Thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus
Popis výsledku v původním jazyce
V současné době roste zájem spotřebitelů o potraviny s přidanou hodnotou. Zejména se jedná o potraviny s imunomodulačním potenciálem či jinými zdravotními benefity, mezi které patří i fermentované mléčné výrobky, např. jogurty či kefírové nápoje. Za účelem vývoje nových typů těchto výrobků s přídavkem chlorelly a spiruliny byla sledována jejich interakce s jogurtovými kulturami. V předchozí studii byla pozornost věnována zejména vlivu těchto jednobuněčných řas a sinic na růst a schopnost přežívání kmenů Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus. Na předchozí výsledky se navázalo testováním vlivu přídavku chlorelly a spiruliny na schopnost adherence výše uvedených kmenů na buněčný model simulující střevní epitel in vitro, za použití buněčných linií Caco2 a HT29. Byly použity čtyři druhy laboratorně vykultivované biomasy Chlorella vulgaris G11 s nízkým obsahem chlorofylu a vysokým obsahem karotenoidů, heterotrofní kmen Chlorella vulgaris H14 kultivovaná ve fermentoru s ob
Název v anglickém jazyce
Influence of addition of single cell algae and cyanobacteria on the adherence ability of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus
Popis výsledku anglicky
Consumers interest in added value food is currently growing. Especially, foods containing components with immunomodulatory potential are getting attention. This food also includes fermented dairy products. To develop new types of fermented dairy products, especially yoghurts, with the addition of chlorella and spirulina, their interaction with lactic acid bacteria was tested recently. In previous experiments, the effect of single cell algae and cyanobacteria on the growth and viability of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus was tested. In this study, the impact of chlorella and spirulina on the adherence ability of the above strains to a tissue model stimulating intestinal epithelium in vitro was tested using Caco2 and HT29 cell lines. We used four Chlorella vulgaris species obtained by laboratory cultivation process. Chlorella vulgaris G11 with low chlorophyll content and high carotenoid content, Chlorella vulgaris H14 cultivated heterotrophically on glucose in
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
10606 - Microbiology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Mlékařské listy - Zpravodaj
ISSN
1212-950X
e-ISSN
1212-950X
Svazek periodika
31
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
20-24
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—