Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Jogurt s přídavkem biomasy řas a sinic a probiotických bakterií

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F26722861%3A_____%2F21%3AN0000049" target="_blank" >RIV/26722861:_____/21:N0000049 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035568.pdf" target="_blank" >https://isdv.upv.cz/doc/FullFiles/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0035/uv035568.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Jogurt s přídavkem biomasy řas a sinic a probiotických bakterií

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Technické řešení se týká jogurtu s obsahem biomasy řas a sinic, který obsahuje současně probiotické mikroorganismy a řasovou biomasu Chlorella vulgaris heterotrofní nebo sinici Spirulina maxima. V současné době jsou v naší tržní síti k dispozici jogurty, které obsahují různé probiotické bakterie. Jogurty, které by obsahovaly tyto probiotika v kombinaci s řasou Chlorella vulgaris, nebo sinicí Spirulina maxima, na trhu dosud nejsou. Tvoří součást zejména různých doplňků stravy ve formě tablet, či prášků. V současnosti je již známo, že tyto mikrořasy dokážou pozitivně ovlivňovat růst a životaschopnost některých probiotických bakteriálních kmenů, jako i některých základních mléčných kultur používaných při výrobě fermentovaných mléčných výrobků, a tudíž, mohou působit prebioticky. Nevýhodou stávajících produktů jogurtového typu v tržní síti je, že neobsahují výše uvedené komponenty, které příznivě ovlivňují růst probiotických mikroorganismů v tlustém střevě. Navíc, tyto jogurty nejsou zdrojem nutričně cenných biologicky aktivních látek, které je možné prostřednictvím takto obohacených fermentovaných výrobků suplementovat, jako jsou např. vitamíny skupiny B. Mezi největší výhody výrobku podle tohoto technického řešení patří to, že díky přítomnosti chlorely a spiruliny obsahuje velmi cenné biologicky aktivní látky,které navíc, podporují růst a životaschopnost probiotických bakterií. Díky obsahu látek, jako jsou proteiny, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, antioxidanty, pigmenty a oligo- a polysacharidy, mohou tyto jednobuněčné řasy a sinice přinášet konzumentům mnohé zdravotní benefity. Díky stimulaci růstu probiotických a dalších prospěšných bakterií, např. jogurtových, mohou mít také tzv. prebiotický účinek. Příznivý vliv ve formě tzv. prebiotického efektu mohou mít již zmíněné oligo- a polysacharidy, ale také vitamíny a dusík obsažený v neproteinových strukturách biomasy.

  • Název v anglickém jazyce

    Yogurt with the addition of biomass of algae and cyanobacteria and probiotic bacteria

  • Popis výsledku anglicky

    The technical solution concerns yoghurt containing biomass of algae and cyanobacteria, which contains both probiotic microorganisms and algal biomass Chlorella vulgaris heterotrophic or cyanobacteria Spirulina maxima. Currently, yogurts that contain various probiotic bacteria are available in our market network. Yoghurts that would contain these probiotics in combination with the alga Chlorella vulgaris or the cyanobacterium Spirulina maxima are not yet on the market. It forms part of various dietary supplements in the form of tablets or powders. It is now known that these microalgae can positively affect the growth and viability of some probiotic bacterial strains, as well as some basic dairy cultures used in the production of fermented dairy products, and thus, have a prebiotic effect. The disadvantage of the existing yoghurt-type products in the market network is that they do not contain the above-mentioned components, which favorably affect the growth of probiotic microorganisms in the large intestine. In addition, these yoghurts are not a source of nutritionally valuable biologically active substances that can be supplemented with fermented products enriched in this way, such as B vitamins. One of the biggest advantages of the product according to this technical solution is that due to the presence of chlorella and spirulina, it contains very valuable biologically active substances which, in addition, support the growth and viability of probiotic bacteria. Thanks to the content of substances such as proteins, unsaturated fatty acids, vitamins, antioxidants, pigments and oligo- and polysaccharides, these single-cell algae and cyanobacteria can bring many health benefits to consumers. Thanks to the stimulation of the growth of probiotic and other beneficial bacteria, such as yoghurt, they can also have a so-called prebiotic effect. The already mentioned oligo- and polysaccharides, but also vitamins and nitrogen contained in non-protein structures of biomass can have a beneficial effect in the form of the so-called prebiotic effect.

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910300" target="_blank" >QK1910300: Využití odpadů z mlékáren pro produkci nových mléčných výrobků a doplňků stravy s přídavkem mikrořas nebo jejich komponent</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    35568

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.

  • Způsob využití

    A - Výsledek využívá pouze poskytovatel

  • Druh možnosti využití

    O - Doposud nevyužívaný výsledek